Foto: SVT

Flickan klamrade sig fast vid pappan

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla bäbisen klamrade sig fast vid sin pappas ärm, alldeles innan han slängde barnet 15 meter ned i betongen.

På tisdagen inleddes rättegången mot den man som misshandlat sin fru men framför allt slängt eller släppt sitt barn utför en kraftverksdamm.

Sällan är stämningen i en rättssal så förtätad som just i det här målet. Vi fick ta del av de olika larmsamtal som ringdes fram till den närmast ofattbara händelsen.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Löpte amok

Det tog 35 minuter från första samtalet tills första patrullen var på plats. Inom de minuterna kulminerade dramat. Från att mannen löpte amok hemma i bostaden och brottningen ute på en gräsmatta där mannen slet barnet ur händerna på sin fru.

– Det var flera som stod och tittade på, men ingen hjälpte mig, berättade barnets mor i rätten.

Hon kände sig tvingad att själv släppa greppet för att inte skada dottern. Barfota sprang hon efter mannen ned till kraftverket. Väl där föll hon ihop i vad som förefaller ha varit en chock.

– Kommer du närmare så bryter jag nacken av henne, skrek mannen samtidigt som han markerade ett grepp på bäbisen.

Han klättrade upp mot ett högt staket och när han höll den lilla flickan över staketet såg mamman hur barnet klamrade sig fast vid sin pappas ärm.

Första polispatrullen dök upp bara minuterna efter att pappan fullbordat brottet.

Tablettmissbruk

Både mannen och kvinnan är överens om att han på senare år fallit in i ett tablettmissbruk. På söndagsmorgonen 14 augusti var han utan tabletter och abstinenserna satte in med förödande kraft.

Det hade hänt förr att han totalt tappat fattningen under abstinenser. Men aldrig med så här förödande konsekvenser.

Kryper omkring

Barnet har i dag hunnit fylla ett år. Hon skulle ha börjat på dagis, men det fungerar inte just nu. Men det mest förunderliga är att hon skrevs ut från sjukhuset innan det ens hunnit gå en månad efter händelsen.

– Hon kryper omkring och har även börjat försöka gå lite, berättade mamman.

Flickan drabbades av åtskilliga frakturer vid fallet och framför allt skadades huvudet svårt. Hur hennes framtid kommer att se ut får man avvakta med att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet