Flygledning på distans: ”Full förståelse för att kritiken kommit”

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritiken är det nya kameratornet klart för användning på Åre Östersund airport. I klippet kan du höra om tekniken är att lita på.

Åre Östersund airport på Frösön är näst på tur att modernisera flygledning. Det nya kameratornet är färdigställt, där flygledning kommer att ske på distans från Arlanda.

– Det känns bra att vi äntligen är i hamn med projektet, vi har ju hållit på sedan 2017, säger Peter Fahlén, flygplatschef. 

Den fjärrstyrda flygledningen har under planeringen, blivit kritiserad av anställda och lokala politiker.

– Personer som jobbar här på flygplatsen blir hårt påverkade så jag har full förståelse för att kritiken kommit, fortsätter han.

Omärkbara skillnader

Enligt Per Kjellander, operativ chef på Luftfartsverket, ska passagerare inte märka några skillnader då förändringarna inte påverkar flygresan i sig.

– Det ska inte märkas på annat sätt än att vi begränsar risken att vi inte har persona och på det sättet inte kan leverera vår tjänst till passagerare, säger Per Kjellander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.