Mral Kechechian miste hela sin familj i kriget i Syrien. Hon är läkare och har precis fått en praktikplats på hälsocentralen i Järpen. Foto: SVT

Flyktingar kämpar för att få bo kvar i Kall

Uppdaterad
Publicerad

Det var som mest 52 flyktingar på Kallgården i jämtländska Kall. Enligt planen ska de 17 som är kvar flyttas till annat boende den 18 juni. – Jag har fått frid i själen, berättar en flykting om tiden i Kall.

Kall är ett litet samhälle i Åre kommun med ett femtiotal bofasta. Men tidigare i år fick orten ett rejält tillskott av nya medborgare. 50 asylsökande bodde som mest på boendet i början av 2015.

– Många i byn var skeptiska först men nu när vi sett vad flyktingarna tillför så vill vi att de stannar. Vi behöver ju människor här i bygden och vi hoppas nu på en fortsättning i Kallgården.

Läkaren Mral Kechechians kamp

Det säger Britta Söderholm som bor i byn och som nu är orolig över att vad som kommer att hända. Och hon delar oron med de 17 flyktingar som är kvar på Kallgården.

Alla som SVT pratat med lovordar Kall och upprepar att de vill bo kvar i bygden.

Vägrar lämna Kall

Mral Kechechian miste hela sin familj i kriget i Syrien. Hon är läkare och har precis fått en praktikplats på hälsocentralen i Järpen.

– Jag vill bo kvar här, säger hon. Alla är så snälla och hjälpsamma. Jag har fått frid i själen här i Kall, det känns som jag är nära min familj här.

– Vad än Migrationsverket beslutar så vägrar jag flytta från Kall, säger hon.

Julianne Selzinger är platschef på Kallgården.

– Det är svårt när vi inte vet hur det blir. Det är många som är oroliga. Vi hoppas få besked så vi vet hur vi ska göra, säger hon.

Flytten skjuts fram

Enligt Migrationsverket så är inte bolaget som driver Kallgården, HMO.NU Omsorg, godkänt för ett nytt avtal. Migrationsverket hänvisar till bolagets ekonomiska ställning.

Avtalet med Migrationsverket gick ut 21 maj och tanken var att flytta flyktingarna till ett annat boende. Men man har nu skjutit fram flytten till 18 juni.

Bolaget har överklagat Migrationsverkets beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkaren Mral Kechechians kamp

Mer i ämnet