Foto: SVT

”Förflytta kvinnorna till eget boende”

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat starkt på vår rapportering om den svåra situationen för kvinnor på asylboenden.

SVT Nyheter Jämtland har visat på hur kvinnor vittnar om utsatthet på asylboenden, och om polisens arbete med att förklara vad som gäller enligt svensk lag.

Här följer ett urval av kommentarer i sociala medier.

Efter flykten

Eva: Ensamkommande kvinnor borde inte behöva bo tillsammans med en massa karlar

Lena: Sedan borde männen också lära sig hur man behandlar kvinnor. Annars fortsätter ju problemen med andra kvinnor i framtiden och deras barn får samma kvinnosyn.

Åsa: Stackars kvinnor som har flytt hit och sedan måste fortsätta att känna rädsla.

Stefan: Förflytta kvinnorna till eget boende o med besöksförbud o polisen kommer dit emellanåt o kollar läget

”Skynda på asylprocessen”

Monica: Skynda på asylprocessen så att dessa ”fängelser” med tristess och sysslolöshet byts ut mot studier och arbete, så minskar säkert problemet något iaf. Men patriarkala strukturer är djupt rotade och tar tid att förändra, kvinnorna går före som vanligt. ”En ensam kvinna är bara en slav, men tusen systrar kan ställa krav”!

Catarina: Monica! Tror du att de här männen antastar kvinnor pga tristess????? De kommer alltid behandla kvinnor som ägodelar, även om de har något vettigt att sysselsätta sig med

Monica: Ja men om de har något annat att göra har de mindre tid att trakassera kvinnor! Och med utbildning/information till både dem och kvinnorna kan man förändra saker, inte på en kvart men på sikt! :-) Det har ju gått med svenska karlar, även om det finns mer kvar att göra där med! ;-)

Sonia: Mkt skrämmande, så här kan vi INTE ha det!

Anita: Bra att det här äntligen lyfts fram.

”Upplysa vad som gäller”

Åsa: Hoppas att de som förgriper sej på kvinnor och barn blir utvisade.

Tony: Tycker att man tydligt och kraftfullt ska upplysa män med dessa värderingar vad det är som gäller i Sverige och passar inte det så tycker jag att dom kan åka tillbaka där dom kom ifrån !!! Vi ska varken ha parallella världar eller någon form av apartheid här i Sverige om nu våra fega myndigheter har något att sätta EMOT ?

Berit: Bra att polisen försöker informera på asylboenden. Många män från länder med klansystem, kan kanske ha svårt att förstå, att vi i Sverige har samma rättigheter och skyldigheter, som gäller för både kvinnor och män

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet