Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi

Forskare: Sametinget styrs av försvenskade samer

Publicerad

Försvenskade samer har tagit makten och styr i det svenska Sametinget, det menar historieforskaren Nils Johan Päiviö. Enligt Päiviö vrider de samepolitiken åt skogen. Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk från Jakt- och fiskesamerna, säger att hon blir rädd över Päiviös uttalande.

Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi. Nils Johan Päiviö tycker att många som är med i Sametingets röstlängd är sådana personer som inte har full förståelse för den samiska kulturen och som inte har det samiska tänket.

För att komma in i röstlängden måste far- eller morföräldrarna kunnat samiska och Päiviö ifrågasätter hurdan samisk kompetens som finns hos de samerna.

Sameradion och SVT Sápmi

– Hur förstår man det samiska samhället om det starkaste bandet till Sápmi är via mor- eller farföräldrar, frågar Nils Johan Päiviö.

Han tycker att det hela har lett till att försvenskade samerna har tagit makten.

Tar illa upp

I Sametingets styrelse sitter företrädare för Landspartiet svenska samer, Min Geaidnu och Jakt- och fiskesamerna. Josefina Skerk från Jakt- och fiskesamerna är vice ordförande i styrelsen och hon tar illa upp av Päiviös uttalande.

– Jag har lagt tio år av mitt liv på det här och jag har ingen lust att försvara min existens inför en människa som inte känner till någonting om mitt liv. Eller om andra personer i mitt parti. Han säger att vi bedriver ingen politik som gynnar det samiska. Men titta på vad vi gör, kritisera vad vi gör istället för att säga det är vår bakgrund som är felet, säger Skerk.

Ger inte plats

Nils Johan Päiviö anser att de styrande partierna i Sametinget inte ger någon plats för de viktigaste kulturbärarna i Sápmi, renskötseln och det samiska språket.

– Om vi tittar hur politiken ser ut, hur stor plats får renskötseln och hur stor plats får samiskan?, säger Päiviö.

”Det är tragiskt”

Josefina Skerk förvånas av att Päiviö som erkänd forskare framför sådana här åsikter om hur man ska vara för att anses som riktig same.

– Jag tycker det är häpnadsväckande, jag tycker det är tragiskt och jag tycker det är oroande. När inflytelserika människor börjar säga så här kan vi hamna väldigt fel. Kan vi prata om politik istället, kan vi komma med konkreta förslag, hur vill vi lösa samhällsproblemen, vad vill vi göra? Istället för att peka på människors bakgrund, säger hon.

Fakta / Nils Johan Päiviö

Forskare, doktorerade 2011 vid Uppsala universitet vid juridiska fakulteten.

Doktorsavhandlingen har titeln: Från skattemannarätt till nyttjanderätt: En rätthistorisk studie av utvecklingen av samernas rättigheter  från  slutet 1500-talet till 1886 års renbeteslag

Anställd som docent vid Sami University College, Kautokeino, Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet