Ragunda kommun har beslutat att stänga flera av Järåskolans lokaler i Bispgården. Foto: SVT, Arkiv

Förslaget: Tre skolor ska bli en i Ragunda kommun

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen presenterade tjänstemän i Ragunda sin utredning om hur skolverksamheten borde läggas upp i kommunen. De föreslår att Järåskolan, Kullstaskolan och Anders-Olofskolan slås ihop i en nybyggd F-9-skola i Hammarstrand. 

”Utifrån alla barns rätt till en likvärdig utbildning, samt en trygg arbetsmiljö, bör de tre skolenheterna i Hammarstrand och Bispgården samlokaliseras på en skolenhet i nya lokaler”, skriver tjänstemännen i sitt förslag.

Grunden till förslaget är sjunkande elevantal, negativ befolkningsprognos, undermåliga lokaler, svårighet att rekrytera behörig personal och kommunens svåra ekonomiska förutsättningar.

Ragundaskolor

”Finns tunga skäl att inte följa utredningen”

Nu ska förslaget upp till politiken som ska ställning. Kommunalrådet Lennart Raswill (C) tycker det är en ”gedigen utredning” men säger att den också måste vägas mot andra intressen.

– Vad betyder det för Bispgården som industriort, vad finns det för utvecklingsmöjligheter där och hur mycket väger då en skola? Det finns ju andra tunga skäl till att inte följa utredningen, säger han.

När det kan fattas beslut i frågan vet han inte.

– Det är för tidigt att säga.

Kommer det ske innan årsskiftet?

– Kanske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ragundaskolor

Mer i ämnet