Kvinnoöverfall i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes den första rättegång efter de uppmärksammade kvinnoöverfallen i Östersund.

Det är en 22-årig man som åtalats för att ha knuffat och greppat tag i en kvinna på Artillerigatan och även stoppat in fingrarna i hennes mun. Åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter. I slutpläderingen ska åklagaren ha nämnt att det låg på gränsen till ringa misshandel men vidhöll misshandel.

Det var i slutet av februari och början av mars som flera överfall på kvinnor anmäldes. Polisen gick efter det ut och varnade kvinnor från att vara utomhus ensamma nattetid.

Överfallen i Östersund 2016

Rättegången inleddes på fredagen med en annan åtalspunkt, nämligen om falsk tillvitelse. Den 22-årige mannen står alltså även åtalad för att ha ljugit om att ha blivit misshandlad och knivskuren.

Mannens advokat berättar att hans klient anser att han är felaktigt utpekad och inte varit där. Men att det kanske ändå inte är den vägen rätten går.

– Det finns mycket som talar för att han är rätt utpekad, säger försvarsadvokaten Andreas Victor.

22-åringen omhändertogs kraftigt berusad senare på kvällen och advokaten ser att han inte kommer ihåg händelsen som en orsak till nekandet. Däremot anser advokaten att det dragits alldeles för många paralleller till de andra överfallen.

– Det finns inget som talar för att han skulle ha gjort något mer, säger Andreas Victor som är 22-åringens advokat.

Domen kommer 14 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallen i Östersund 2016

Mer i ämnet