Fortsatt strid om vindpark vid Storlien

Uppdaterad
Publicerad

Striden om vindkraftsparken Kopperå utanför Storlien fortsätter. Eon överklagar nu avslaget och hoppas genom att minska den tänkta parken till omkring 30 vindkraftverk få igenom sina planer.

Motståndet mot en vindpark på norska sidan om gränsen, nära Storlien, är stort. Se inslaget från Storlien och Meråker och se vad man tycker där.

Enligt Eon kommer man i sitt överklagande att presentera en markant minskning av parken. Antalet vindkraftverk bolaget nu istället vill bygga runt trettio-fyrtio.

– Generellt krävs det mellan trettio och fyrtio vindkraftsverk för att en vindpark ska vara lönsam, säger Camilla Rasmusson vid Eon Wind.

Det är med andra ord den nedre gränsen för antalet vindsnurror i vindparken.

Det är nära nog en halvering jämfört med den tidigare lägstagränsen, den som uppgavs i ansökan på femtio vindkraftverk. Femtio var det antal bolaget självt framhåller att man hade tänkt sig det och som låg till grund för Eons konsekvensutredning. Men ansökan gällde samtidigt ett maxantal på hela 90 vindkraftverk.

Helt klart är att bolaget nu är berett att minska parken och bygga färre än femtio vindsnurror.

– Nu ska vi utreda hur stor vindparken kan vara så att det positiva från den uppväger den påverkan den har på området, säger Camilla Rasmusson vid Eon Wind.

Men hur många är ännu inte klart. Bolaget har skickat in en förenklad överklagan och har fram till september på sig att komma in med kompletterande uppgifter.

Det var i mitten av april som NVE, den norska vatten-och energimyndigheten, avslog Eons koncessionsansökan, bland annat mot bakgrund av den stora motståndet på svensk sida. I Storlien är många kritiska till planerna. Både länsstyrelsen och Åre kommun sa nej till en vindpark i sina yttranden. Avslaget från NVE motiverades också med den stora negativa påverkan en vindpark skulle få på renskötseln, friluftslivet och turismen. Det fastslogs också att en viktig kvalitet i området är den orörda naturen.

Men nu har Eon alltså överklagat till OED, det norska energidepartementet. I praktiken en överklagan till regeringen och därmed den högsta instansen i Norge. Bolaget väljer att gå vidare för att få bygga en vindpark trots det stora motståndet eftersom man anser att förutsättningarna är ovanligt gynnsamma just i det aktuella området.

– Där finns god vind, en bra anslutning till elnätet och en kommun som är positivt inställd (den norska, Meråkers kommun). Det är inte lätt att hitta ett ställe där alla de tre parametrarna är uppfyllda, därför går vi vidare, säger Camilla Rasmusson på Eon Wind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.