Sveriges arméchef Anders Brännström, närmast, väljer att avgå i frustration. Foto: TT

Frustrerad arméchef avgår

Uppdaterad
Publicerad

Arméchefen Anders Brännström avgår, och orsaken är att han är frustrerad över att han inte får möjlighet att göra ett bra jobb. Det säger han till P4 Jämtland.

Den 1 juni lämnar Anders Brännström sin tjänst som en av Sveriges högsta militära chefer. Han övergår till ett annat arbete inom försvaret, och har ett par år kvar till pensionering.

Anders Brännström säger till P4 Jämtland att han blivit allt mer frustrerad över hur Försvarsmakten är organiserad. I början av året sa han att Sverige kan vara i krig inom några år. Nu väljer han alltså att lämna sin tjänst.

– Det vi kallar försvarsgrenar, armén, flygvapnet och marinen, det är ju sedan 20 år tillbaka sönderplockat på ett sätt som jag har fått mer och mer svårt att leva med, säger han till P4 Jämtland.

Därför har Anders Brännström fört en dialog med förre ÖB Sverker Göransson och nuvarande ÖB Micael Bydén, om att göra något annat inom försvaret sina sista  yrkesverksamma år.

Till P4 Jämtland säger Brännström, som tidigare var regementschef för Fältjägarna i Östersund, att hans uppfattning är att Sverige brister i krigföringsförmåga på marken, i armén. Han beskriver det som att man har ”plockat sönder” så att ansvaret för ledningssystem, logistik och utbildning har lagts ut på olika aktörer.

– Det blir varken hackat eller malet till slut, säger Anders Brännström till P4 Jämtland.

I värsta fall ses Sveriges försvar som svagt utåt och har en dålig så kallad tröskeleffekt – risken finns att Sverige ses som en lätt ”munsbit” vid oroligheter i närområdet, säger Anders Brännström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.