Månen går upp över en fjälltopp i Jämtland Foto: Göran Strand

Göran Strand prisad för årets bild

Uppdaterad
Publicerad

För åttonde året i rad korar Populär Astronomi årets bästa svenska astronomibilder.

Göran Strand, känd som Astrofotografen, har återigen prisats för en av sina bilder. Den här gången är det Populär Astronomis pris för 2016 års bästa svenska astronomibild.

Urvalet har gjorts av redaktionen med hjälp av en gästdomare, astronomen Maria Sundin.

”Göran Strands bild av månuppgången fångar ett ögonblick – strax efter kl 20 den 16 augusti 2016, med tunna moln som tävlar med vinden över fjälltoppen – men har också något tidlöst över sig. Supermånar och förmörkelser har gjort månskådning folklig på nytt, men Maria Sundin känner igen motivet från norska målaren Harald Solbergs bild En blomsteräng norrut från 1905, och ännu längre tillbaka.”

Förste att vinna två gånger

Bilden är tagen längs vägen mellan Handöl och Storulvåns fjällstation. Det var en lugn och vacker sensommarkväll och det känns fantastiskt kul att två av mina favoritmotiv får vara med och vinna, månen och fjällen, skriver Göran Strand.

Artikeln fortsätter under bilden

Göran Strand. Foto: SVT

Göran vann priset även 2013, den gången med en bild på solen.

Den som vill se Görans bilder i riktigt stort format, 8 x 4,5 meter, kan besöka Storsjöteatern på tisdag den 14:e februari. Då ska han föreläsa tillsammans med Graham Potter under namnet Jämtländska stjärnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.