Häktet blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det provisoriska häktet i Östersund permanentas och byggs ut. Det framgår på Kriminalvårdens hemsida. Häktet byggdes provisoriskt i polisens lokaler i väntan på att ett fängelse skulle byggas i Verksmon. När fängelseplanerna skrotades blev häktets framtid oviss.

Under lång tid har polismyndigheten i Jämtland försökt få till en lösning med Kriminalvården gällande det provisoriska häktet med nio platser. Polisen har velat ha tillbaka lokalerna alternativ bygga ut och göra ett ordentligt häkte.

Nu ser det ut som att Kriminalvården och polisen har kommit till en lösning. Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg, skriver på Kriminalvårdens hemsida att dagens nio häkteplatser i Östersund är för lite och att framtidens verksamhet uppskattas att innehålla cirka 20-25 häktesplatser.

En utredning ska nu tillsättas för att undersöka alternativen.

I dag slussas häktade från Jämtland till både Härnösand, Sundsvall och Umeå, vilket leder långa resor för poliser, åklagare och advokater.

Läs pressmeddelandet från Kriminalvården här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.