”Häktet i Östersund bör permanentas”

Uppdaterad
Publicerad

ÖSTERSUND Häktet i Östersund bör permanentas. Och det behövs fler häktesplatser i Norrland. Det menar fyra myndigheter i en rapport till regeringen:

– Ja vi föreslår att häktet i Östersund permanentas, det säger kriminavårdschefen i Östersund Bengt-Olov Carlsson till SVT Jämtlandsnytt.

Han har tillsammans med Polisen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket utrett häktessituationen i Norrland. Uppdraget kom från justitieminister Beatrice Ask i våras, när det var bestämt att det tillfälliga häktet i Östersund skulle läggas ner eftersom planerna på fängelset lagts på is.

Nu är rapporten klar.

Häktet i Östersund bör permanentas – och det finns två förslag på hur:

– Antingen att man bygger Verksmoanstalten, där ett häkte finns projekterat, eller att man bygger något permanent i anslutning till polisstationen i Östersund, säger Bengt-Olov Carlsson.

Men det behövs även fler häktesplatser. Beläggningsstatistiken visar att de 176 häkteplatserna i Norrland är belagda till nästan 90 procent.

– Mycket pekar på att antalet häktade ökar i framtiden, i Norrland och Sverige, säger Bengt-Olov Carlsson.

Nu är utredningen överlämnad till regeringen. Vad som nu händer vet inte Bengt-olov Carlsson. Det tillfälliga häktet i Östersund fortsätter att vara tillfälligt, tills regeringen sagt något annat:

– Jag vill påpeka att man inte kan säga att häktet är räddat nu. Det är det för tidigt att säga. Vi har gjort vårt uppdrag och avvaktar regeringens överväganden, avslutar Bengt-Olov Carlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.