Mats hjälper de som tar till våld

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har skjutit till pengar och kräver att kommunerna ger stöd till både offer och våldsutövare. I länet finns Centrum mot våld i nära relationer.

Länets kommuner satsar utifrån invånarantal tillsammans 2.2 miljoner kronor per år på Centrum mot våld i nära relationer. Det finns på Kyrkgatan i Östersund.

160 barn och vuxna får hjälp

Cirka 160  barn, kvinnor och män får stöd av Centrum mot våld per år. De flesta har utsatts  för våld, men man jobbar hårt för att nå de som utövar våld. Först kom tre, sen rasslade det till och nu kommer 17 våldsutövare. Det är till och med tre personer i kö.

De som kommer hit får bland annat träffa behandlaren Mats Grelsson. I en fåtölj i hans rum får de hjälp med att bryta sitt beteende. De kommer hit 10-15 gånger för att hjälp att förstå vad det är som gör att de tar till våld.

LÄS MER: ”Jag dunkade huvudet i väggen tills det blödde”

Skamkänsla leder till mer våld

– Det krävs ett stort mod att komma hit, säger Mats Grelsson. De känner ofta skam och skam kan tillsammans med att man mår dåligt betyda ännu mer våld. Jag accepterar dem, men inte det de gör. Det gör att de snabbt känner sig trygga här.

De som kommer till Centrum mot våld är i olika åldrar och från olika samhällsklasser. Mats betonar att det inte bara är män som kommer.

– 20-25 procent är kvinnor.

Barnen far illa

Våld är inte bara att slå, det kan vara sexuellt våld, psykiskt våld som svartsjuka, kontroll och kränkningar och ekonomiskt våld – att  undanhålla pengar eller utnyttja någon ekonomiskt . Att bryta mönster är oerhört viktigt för att skona barnen.

– Att utsättas av sina föräldrar, de som man ska lita på, är mycket svårt för barnet, säger Mats Grelsson. Och att se sina föräldrar bli utsatt för våld är som att barnets utsätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.