Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Willy Skjeggerud blev lite förvånad när han kontaktades av Härjedalens kommun som tyckte att hans mark i Glissjöberg skulle vara lämplig för en landbaserad fiskodling. Foto: SVT

Fiskodling på land i Glissjöberg kan ge 50 nya jobb

Publicerad

Det finns planer på en landbaserad fiskodling vid Svegssjön utanför Glissjöberg två mil nordväst om Sveg. Initiativet kommer från Härjedalens kommun.

– Vi vill ju utveckla Härjedalen och den här anläggningen skulle kunna ge 50 nya jobb, säger Tomas Mann som är kommunens näringslivsutvecklare.

Tillsammans med representanter för övriga kommuner i regionen har han deltagit i ett projekt där man letat förutsättningar för att etablera en fiskodling. När Härjedalens representant hittat en lämplig plats togs kontakt med markägaren som visade sig vara en företagare med visst förflutet i fiskbranschen.

Blev förvånad

– Jag blev lite förvånad men de hade ett genomarbetat material, säger företagaren Willy Skjeggeud.

Nu har han lämnat in ett samrådsunderlag till länsstyrelsen som är ett första steg i processen att få starta en fiskodling.

– Om vi får alla tillstånd så ska vi sedan hitta investerare, säger Willy Skjeggerud.

27 ton fisk per dag

Den största fördelen med en landbaserad fiskodling är till exempel att vattnet renas innan det släpps tillbaka. Anläggningen i Glissjöberg ska ta vatten från Svegssjön och fullt utbyggd ska den producera 27 ton fisk per dag.

En liknande landbaserad fiskodling håller på att byggas i Kall i Åre kommun. Anläggningen i Glissjöberg, om den blir av, skulle då bli länets andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.