Till vänster en bild på en mörk husvägg med en skylt där det står Åre kommun. Till höger en bild på en man med lite skäggstubb och renrakat huvud. Han på sig en mörkgrå skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt chefen för Åres samhällsutvecklingskontor Thor Kruse är trycket på enskilda handläggare stort. Och det är inte bara enskilda exploatörer det handlar om, berättar han. Så vad kan kommunanställda utsättas för? I videon ger vi några exempel. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Handläggare i Åre utsätts för ständiga påtryckningar: ”Trycket är enormt från alla”

Uppdaterad
Publicerad

Åre har länge varit kokhett för dom som vill investera och bygga. Men det innebär samtidigt att trycket på enskilda kommunala tjänstemän som hanterar dessa ärenden kan vara påfrestande.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte är ett bekymmer, säger Thor Kruse, chef på samhällsutvecklingskontoret.

Det handlar främst om enskilda exploatörer som blir frustrerade när deras byggplaner tar lång tid eller får ett negativt besked. Men det kan även handla om politiker som ifrågasätter tjänsteorganisationens arbete.

– Alla trycker, det är ingen som inte trycker, säger Thor Kruse.

Och hittills har det främst drabbat enskilda handläggare, och så får det inte vara, säger Thor Kruse.

– Det måste ligga på kontorschefen så trycket inte hamnar på enskilda handläggare. Det är vi kontorschefer som måste se till så att organisationens budskap kommer fram. Att vi berättar hur vi har tänkt och varför.

Anklagas för aktivism

Enskilda exploatörer och politiker har sagt till SVT att de upplever att tjänsteorganisationen motarbetar vissa ärenden. En exploatör säger även att det finns en anda av aktivism.

Är ni aktivister?

– Nej, vi är inte aktivister, men vi blir definitivt feltolkade ibland för det kan vara väldigt svårt att förstå hur en kommunal process går till.

Arbetssituationen ska nu förbättras

Nu har ett arbete startat för att förbättra arbetsmiljön. Mycket handlar om att förbättra kommunikationen så att det blir tydligare för alla hur den kommunala verkligheten fungerar. För det är ofta komplexa processer där många frågor måste besvaras innan ett beslut kan tas. Går det att bygga utifrån trafiksituationen? Finns det risk för ras och skred? Finns höga naturvärden? Krockar det med riksintressen som exempelvis rennäring och kulturmiljö?

Inte sällan måste dessutom andra myndigheter som länsstyrelsen också säga sitt.

– Vi lever i en värld där man vill ha svar på två sekunder och det kan en kommunal verksamhet inte leverera, men vi måste bli bättre på att kommunicera och det kan inte ligga på den enskilde handläggaren. Det är en kontorschefs uppgift, säger Thor Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.