Här finns ingen polis alls

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sen fanns 12 bemannade polisstationer i Jämtlands län. I dag har den siffran nära halverats. I Ragunda gapar polisstationen tom.

Anna Ellingsson bor i Hammarstrand i Ragunda kommun. Hon är kritisk till att polisstationen numera är obemannad och menar att polis på distans inte heller verkar fungera.

– Jag har ringt polisen jättemånga gånger men de kommer ju aldrig.

Poliskrisen i norr

Vi har tidigare berättat om Terése Helgesson som förgäves försökte få polisen att stoppa en rattfyllerist.

Ringde Polisen men inget hände

Vid ett tillfälle var hon nära att bli påkörd av en bilist.

– Han hade fått fel på bilen och körde rakt ut för att inte få motorstopp. Det var nära att han körde rakt in i min bil där jag också hade mitt lilla barn.

Efter händelsen ringde hon och tipsade polisen.

– Men det hände ingenting, trots att jag tipsade om att de körde utan körkort i oskattad, oförsäkrad bil, säger Anna Ellingsson.

Två av länets kommuner saknar polisstation

2006 fanns det 12 bemannade polisstationer i Jämtlands län. De fanns i alla kommuner och några hade t.o.m flera stationer. Idag finns det 7 bemannade stationer i hela länet. I Ragunda och Bräcke finns ingen alls.

Det skapar en oro menar Marlise Svensson, hemmahörande i både Hammarstrand och Lund.

– Det måste inte vara så att det händer en massa men vetskapen att det inte finns någon polis här längre, det tror jag skrämmer många, säger Marlise Svensson.

Politiker har gått ut och krävt fler poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet