Foto: SVT

HBTQ-certifiering i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Under två år har enheter i Östersunds kommun möjlighet att få sina verksamheter HBTQ-certifierade. Ett pilotprojekt ska nu certifiera flera verksamheter i stan.

Biblioteket är först ut med att HBTQ-certifieras vilket innebär en utbildning på fyra tillfällen där verksamheten får verktyg till mer kompetens utifrån ett HBTQ-perspektiv.

Det är Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queers rättigheter (RFSL) som certifierar verksamheter runt om i landet och nu är det dags för Östersund. Utbildningen köps in av RFSL.

En självklarhet

Bibliotekschefen Maj Eriksson poängterar att det är självklart att göra HBTQ-certifiering eftersom alla besökare ska känna sig välkomna.

– Vi har cirka 1000 besökare om dagen och alla de människorna har olika behov och förutsättningar. Vårt jobb är att anpassa oss efter vad de vill ha, säger Maj Eriksson, bibliotekschef till Östersunds kommun.

Viktigt att hålla koll på

Under utbildningen kommer biblioteket bland annat få checklistor som är viktiga där de ska få mer förståelse för och lära sig mer om verksamheten utifrån ett HBTQ-perspektiv.

– Talar vi könsneutralt? Är litteraturllistor till tjejer rosa medan de till killar är blå? Hur uttrycker vi oss på skyltar? Det gäller hela tiden att tänka till, säger Maj Eriksson till Östersunds kommun. Citaten kommer från deras hemsida.

Pilotprojektet i Östersund ska även certifiera Elevhälsan, Område HR, Område kommunikation och Storsjöskolan. Projektet pågår 2016-2017 och efter det ska en utvärdering göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.