Det var livliga diskussioner när Landsbygdsnätverket möttes för att diskutera Landsbygdskommittéens förslag. Foto: SVT

Heta diskussioner om landsbygden

Publicerad

Landsbygden har blivit het och nu finns ett förslag för en ny landsbygdspolitik. Just nu är förslagen ute på remiss.

Igår var statsministern på besök i länet. Ett av syftena var att visa att regeringen bryr sig om landsbygden. Samtidigt träffades ett 50-tal personer i källaren på Länsstyrelsen i Östersund. Där diskuterades Landsbygdskommitténs förslag för Sveriges landsbygder, som lämnats till regeringen. 75 förslag för att förbättra för landsbygden finns i kommitténs betänkade.

– Vi är ju positiva till alla 75 förslag, säger Terese Bengard, verksamhetschef på organisationen Hela Sverige ska leva. Det är viktigt att det blir en sammanhållen politik och alla förslag genomförs.

Landsbygdens framtid

De som träffas på länsstyrelsen är med i Landsbygdsnätverket. Samtidigt som mötet i Östersund, hålls möten på 16 andra orter i landet och alla diskuterar Landsbygdskommitténs förslag. Håkan Nilsson är mjölkbonde och förtroendevald inom Arla. Han har varit med i Landsbygdsnätverket länge och är positiv till kommitténs förslag.

Håkan Nilsson, mjölkbonde och Arlaledamot Foto: SVT

– Det behövs en inriktning och att alla är överens om att vi har ett mål, säger han. Det har ju funnits förslag tidigare men de har man aldrig lyckats riktigt genomföra.

Texten fortsätter nedanför bilden

Vissa kommuner har särskilda utmaningar, skriver utredningen Foto: SVT Design

Kommittén pekar ut 23 kommuner som har extra utmaningar. För dessa föreslås extra åtgärder, som till exempel sänkt arbetsgivaravgift och avskrivning av studielån. En av kommunerna som pekas ut är Bräcke, där Barbro Norberg är politiker i det lokala partiet Landsbygdens Framtid. Hon tror att förslagen kan innebära en skillnad för Bräcke.

– Jag det tror jag absolut, säger Barbro Norberg (LBF). Sänkt arbetsgivaravgift och avskrivning av studielån kan innebära att vi får yngre att flytta till Bräcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdens framtid

Mer i ämnet