Under tisdagen fick hemvärnssoldaterna från Jämtland bekänna färg. Foto: SVT

Hett om öronen när jämtar övade strid

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt kommer informationen – eventuell fiende 500 meter bort. Adrenalinet går upp och snart är jämtarna i strid.

Dags för 142 Hv insatskompaniet från Fältjägarbataljonen att göra sig redo för övning. Alla, utom stab och tross, begav sig rakt ut i den norska fjällvärlden. Med bandvagnar tog de sig ut i oändlig terräng.

 – Det här är bra, det är bra övning, säger Rolf Gärdin.

Cold response 2016

Normalt utbildar han i just bandvagn men den här dagen har han fått till uppgift att slussa runt media. Framför oss har ett ekipage precis kört fast. Gruppen får jobba hårt men tillslut kommer de loss.

Lunch på stående fot

Färden fortsätter. Klockan har hunnit blivit 14 och det är dags för sen lunch. Den intas på stående fot. Då plötsligt kommer uppgifter om eventuell fiende inte långt från jämtarna.

Hemvärnssoldaterna från Jämtland hann knappt ut i den norska terrängen förrän de fick det hett om öronen. Ett okänt tält hade upptäckts framför dem.

Ganska snart beslutades att försöka slå ut fienden. Och det gjorde man framgångsrikt. Men... det blev ändå inte riktigt som man tänkt sig. 

I inslaget kan du höra kompanichef Anders Olsson berätta vad som hände under jämtarnas första sammandrabbning på det norska fjället. 

Kompanichef Anders Olsson med kollegor beslutade efter samråd att rycka fram. Uppgifter hade framkommit att inga andra från samma brigad skulle vara i området och att det därför får anses vara fiende.

Cold response är en så kallad tillämpad övning.  Det betyder att ingen ute i fältet vet vad som händer härnäst. Istället kan vad som helst hända.

Norsk brigad med jämtländsk inslag

Under övningen är det två brigader som övar mot varandra. En brigad är cirka 4000 man stor. Den ena brigaden leds av Norge – där ingår de jämtländska hemvärnssoldaterna. Den andra brigaden leds av Sverige. Där ingår resten av de svenska förbanden. Totalt deltar 2000 svenska soldater och officerare.

– Vi är lite speciella på det viset eftersom vi slåss mot Sverige, säger Mikael Johansson från Fältjägargruppen och skrattar.

Kort därefter blir det skottlossning. Fienden överraskas och snart är tältet med de soldater som var i det nedkämpat. Men....

– Jag är inte alls nöjd, säger Anders Olsson kort därefter.

– Eller jo, jag är nöjd med gruppen men vi hade fått fel information.

Ska hålla två posteringar

Det visar sig nämligen att det inte alls är någon fiende som hemvärnssoldaterna nedkämpat. Istället är det personal från samma brigad.

Övningen utvärderas och inrapporteras och gruppen får fortsätta mot de planerade målen.

142 insatskompaniet har fått till uppgift att hålla två posteringar så att deras norska kollegor, däribland den kända telemarksbataljonen, ska kunna rycka fram och ta terräng.

Om de lyckas återstår att se. Övningen pågår till nästa onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cold response 2016

Mer i ämnet