Hockeyscouten i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Han är hockeyprofilen som både varit förbundskapten för svenska puckelpistlandslaget och långdistanstränare åt Tanzanias friidrottsförbund, nu har Anders Forsberg flyttat till Jämtland och Åre för att finna nya hockeytalanger.

Han är nog mest igenkänd för att ha varit hockeytränare för Skellefteå och Modo. Men Anders Forsbergs bakgrund som ledare är spretigare än både Joe Thorntons och Brent Burns skäggväxt tillsammans.

Långdistanstränare för Tanzania

Redan som 20 åring började han fastna för ledarskap och på tidigt 90-tal blev han av en slump långdistanstränare för Tanzanias friidrottförbund som på den tiden tränade flera månader om året i Sverige.

– Jag lärde mig nog mer av dem av vad de gjorde av mig, säger Anders Forsberg.

Vad kunde du bidra med, du har inte så mycket ledarerfarenhet då?

Det var mest att lyssna och förstå vad de ville ha hjälp med, det var mycket en servicefunktion.

Förbundskapten i OS

Från friidrotten blev sedan hoppet stort till att bli förbundskapten för svenska puckelpistlandslaget under OS i Lillehammer -94 och Nagano -98.

– Det var en jätteresa för mig personligen för där fick man verkligen utvecklas som ledare.

Hur hade det varit för skillnad på dig som ledare ifall du enbart hade sysslat med hockey?

Jag hade varit en mycket sämre ledare ifall jag bara hade jobbat med hockey, jag hade säkert haft andra saker inom hockeyn jag hade varit bättre på men som person hade jag varit mycket sämre, säger Anders Forsberg.

Under alla år som hockeytränare har familjen fått flytta och följa med dit Anders fick jobb. Men när han blev sparkad från Modo fick frun bestämma vart de skulle flytta och då blev det Åre.

– Till 95 procent var det frun som bestämde men det kunde inte bli bättre, vi trivs jättebra här, nära till naturen och skidåkningen.

Europachef för scouting

Numera jobbar Anders som Europachef för NHL-laget Buffalo Sabers scoutingverksamhet. Att jobba som scout är inte helt främmande för åren innan han blev tränare för Skellefteå 2010 så jobbade Anders som scout åt Ottawa Senators och var den som fick dem att drafta den numera superstjärnan Erik Karlsson.

– Det blir många resor, hör vi om en intressant kille i till exempel Ryssland så åker jag dit flera gånger och tittar på plats.

Tvillingarna Henrik och Joel Lundqvist är ju härifrån Åre, hur ofta går du ner på byn och spanar efter nya superstjärnor?

Haha, jag tror nog att man måste åka in till Östersund om man ska finna någon men det vore otroligt häftigt om man hitta någon ny i den katerogrin.

Under draften som nyligen gick av stapeln så valde Buffalo tre svenskar varav en i första rundan, Alexander Nylander.

Hur stor del har du i att det blev just Alexander?

– Vi är ju ett stort team och i Alexanders fall så visste alla om vilken spelare han är men de övriga svenskarna där har mitt ord vägt tyngre, säger Anders Forsberg.

Vill stanna i fjällvärlden

Med tanke på allt Anders Forsberg har jobbat med tidigare så går det omöjligt spekulera i vad han tar sig an här näst men att han och familjen kan bo kvar i Åre och fjällvärlden är högt prioriterat.

– Just nu känns de som väldigt viktigt, familjen trivs grymt bra.

Östersund försöker gå upp i hockeyallsvenskan, skulle ett möjligt tränarjobb där locka?

Man ska aldrig säga aldrig men jag tror som med många andra lag att de behöver kontinuitet än att ta in en ny tränare. Med ett vore häftigt för den här regionen att få ett lag i hockeyallsvenskan, säger Anders Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.