Hogdals dag i fotbollens finrum

Publicerad

I Ytterhogdal har det i många år frodats en alldeles speciell fotbollskultur. Söndagens cupmatch fick därför historiska proportioner. Tänka sig, en tävlingsmatch mot självaste Elfsborg.

Möjligen hade man kunnat förvänta sig ännu fler tillresta hogdalingar till den här smått anmärkningsvärda matchen. Som enda division 3-lag var bygdens stolthet kvar i turneringen när bara 32 lag återstår.

Svedjevallen, som ju är Ytterhogdals normala fotbollsborg, ligger förstås under snö så här års.

Förnämlig fotbollshall

I stället spelas de rekordtidiga cupmatcherna i Ljusdals förnämliga fotbollshall. Sedan laget drog igång försäsongen har de rest hit tre gånger i veckan.

– Vi vill ju komma så bra förberedda som det bara går när vi fått sådana här matcher, förklarar ordförande Leif Nilsson.

På planen möttes således ett division 3-lag och ett allsvenskt lag. Det skiljer därmed fyra nivåer på lagen.

Fast Ytterhogdal är ju inget normalt division 3-lag. De flesta av spelarna kommer från England och de ser av hävd ett sådant här scenario snarare som en möjlighet än ett problem.

Laget krigade nu mycket disciplinerat i försvaret och efter halvtimmen spelad var man rent av nära att ta ledningen.

Reklam för fotbollen

En av dem som letat sig till matchen var förre förbundskaptenen Erik Hamrén. Han kommer från Ljusdal och där bor hans mamma kvar.

Är Svenska cupen är sätt att sprida fotbollspropaganda till orter som normalt är svältfödda på elitfotboll.

– Visst är det så. Jag har ju jobbat i Norge under några år och där är det en riktigt stor grej att elitlagen redan från de första omgångarna reser ut och möte små lag, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.