Hosjöbotten Foto: SVT

Hosjöbotten ska få el

Uppdaterad
Publicerad

I många år har de boende i Hosjöbottnarna kämpat för att få el. Men det är dyrt och hela tiden har det stupat på finansieringen. Men nu kan en lösning finnas.

I den lilla byn Hosjöbotten i Åre kommun, finns det ingen el. De boende och företagen i byn har sedan 1991 provisorisk elförsörjning från ett vattendrivet minikraftverk i Storån. Men kraftverket är på upphällningen och i många år har byborna och företagarna kämpat för att få till fast el till byn.

Men det är dyrt att dra el till byn. Minst fem miljoner kronor kommer det att kosta och under många år har Länsstyrelsen försökt hitta olika lösningar på finansieringen.

El till Hosjöbotten

Nu verkar det som att en lösning kan vara nära förestående. Överblivna EU-medel har samlats i en pott och därifrån finns möjligheter att ta pengar. Det enda som saknas nu är att Statens fastighetsverk ska säga ja till att det grävs ner en elkabel på deras marker.

Förhoppningen från Länsstyrelsen är att det ska komma ett besked snart från Statens Fastighetsverk eftersom det är angeläget att arbetet med eldragningen börjar innan vintern. Om det blir eldragning så kommer även bredband att dras samtidigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El till Hosjöbotten

Mer i ämnet