Foto: Räddningstjänsten

Misstänkt mordbrand i Sveg

Uppdaterad
Publicerad

Lilla Hotellet i centrala Sveg fick utrymmas under natten då ett uthus på en tomt bredvid fattade eld. Polisen har nu inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Larmet kom till räddningstjänsten klockan 02.47.

– När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad i uthuset, och hade spridit sig till intilliggande träd samt två närliggande byggnader, säger Johan Wickenberg, Inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland.

En av byggnaderna som elden spred sig till var till en sidobyggnad till Lilla Hotellet. En familj med två vuxna och ett barn evakuerades från själva hotellet av säkerhetsskäl.

– Branden i tillbyggnaden nära hotellet kunde vi släcka omgående.

Stenhus får brinna ned till grunden

Det andra huset som branden spridit sig till var ett stort, obebott stenhus som ligger i närheten uthuset. Ännu vid 06-tiden på torsdagsmorgonen brann där för fullt. Den branden bedömer räddningstjänsten inte att man kan få kontroll över utan huset kommer att få brinna ned till grunden.

– Vi kommer att inrikta oss på att begränsa brandspridning till andra byggnader, säger Johan Wickenberg.

Arbetet på brandplatsen kommer att fortsätta en bit in på förmiddagen.

I närheten av brandplatsen ligger Norra skolan i Sveg, men den bedöms inte påverkas av branden.

– Men vi har kontrollerat vindprognosen och det ser inte ut som att det ska blåsa mot skolan, säger  Johan Wickenberg.

Misstänkt mordbrand

Polisen inledde på torsdagsmorgonen en förundersökning om misstänkt mordbrand.

– Vi rubricerar branden som mordbrand eftersom vi inte vet hur den har uppstått. Under dagen idag kommer vi att göra en teknisk undersökning av brandplatsen, säger vakthavande befäl Börje Öhman vid polisens regionledningscentral.

Vägar i centrala Sveg avstänga

Det uthus som började brinna ligger på Älvgatan som, liksom delar av Härjedalsgatan, kommer att vara avstängda under dagen så länge som släckniingsarbetet pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.