Hovrätten: Livstids fängelse för torped

Uppdaterad
Publicerad

Imamen Nazarov sköts i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Tingrätten dömde torpeden till 18 års fängelse. Nu skärper hovrätten straffet.

Hovrätten bedömer att omständigheterna kring brottet är synnerligen försvårande. I hovrättsdomen slås fast att mordförsöket skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands och att torpeden reste till Sverige och Strömsund med syfte att skjuta imamen.

Även om imamen inte dog fick han så svåra skador att brottet förtjänar ett lika högt straff som ett fullbordat mord, anser hovrätten. Där döms torpeden, den uzbekiske medborgaren, till livstids fängelse.

Mordförsök på Imam

– I det här fallet kan det jämföras med ett fullbordat mord. Vi tycker att gärningen har lika straffvärde som om han hade dött, säger Irja Hånell, hovrättsråd.

Sköts i bakhuvudet

I februari 2012 sköts imamen Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han skadades allvarligt i samband med attentatet men överlevde. Imamen fick svåra skador och var under en lång period i koma.

Dömdes till 18 års fängelse

I december förra året dömdes den utpekade torpeden, en 37-årig uzbek för mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund 2012. Tingsrätten dömde mannen till 18 års fängelse. Rätten menade att det gick att bevisa att mannen hade spanat på imamen, att han befunnit sig i Strömsund när mordförsöket ägde rum, att den tekniska bevisningen stärkte gärningsbeskrivningen och att torpeden haft kontakt med Ryssland.

Läs också: Torpeden är bara en bricka i ett spel enligt imamens son

Den fällande domen mot ”torpeden” i tingsrätten överklagades av alla parter.

Försvaret ville att den åtalade mannen skulle frias helt medan åklagaren har yrkade på en skärpning av straffet från 18 års fängelse till livstid. I hovrätten ville åklagaren också att rätten skulle peka ut Uzbekistan som ansvarig för beställningsmordet. Även om tingsrätten dömde den 37-årige uzbekern till ett långvarigt fängelsestraff valde rätten att inte peka på Uzbekistan.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är ett väldigt unikt mål det här. Och jag har aldrig heller varit med om att man dömt någon till livstid på grund av försöksbrott tidigare, säger Irja Hånell.

Läs också: Paralleller till poloniummord

Detta har hänt:

Den 22 februari 2012 överfölls den då 54-årige imamen i ett trapphus i Strömsund. Han skjuts i bakhuvudet, får svåra hjärnskador men överlever.

Imamen är en stark regimkritiker i sitt hemland Uzbekistan och har bott i Sverige sedan han fick asyl 2006.

I efterdyningarna av mordförsöket har Säpo kritiserats för att man inte tagit hotet mot imamen på allvar.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Den misstänkte skytten grips i januari 2015 i Ryssland på svensk begäran och överlämnades den 25 augusti.

I december 2015 dömdes den utpekade torpeden, en uzbekisk medborgare till 18 års fängelse för mordförsök.

Tingsrättsdomen överklagades till hovrätten, där förhandlingar hölls i början av februari.

Imamen vårdas fortfarande på hemlig ort för de skador han fick vid mordförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet