Säkerhetspådrag vid terrorrättegång

Uppdaterad
Publicerad

En främmande stat utpekas för att beordrat mordet på imamen Obid Nazarov i Strömsund och åklagaren ser likheter mellan attentatet och det uppmärksammade poloniummordet i London.

Salen var fullsatt när den så kallade imamdomen togs upp i hovrätten på tisdagen. De flesta åhörarna var uzbeker bosatta i Sverige som under de närmaste dagarna kommer att följa terrorrättegången där en 37-årig attentatsman men också en hel stat ställs till svars.

Alexander Litvinenko

Chefsåklagaren Krister Petersson vid internationella åklagarkammaren hävdar att mordförsöket i Strömsund den 22 februari 2012 beordrades av den uzbekiska säkerhetstjänsten. Han hävdar också att beskedet från London nyligen om mordet på den ryske dissidenten Alexander Litvinenko stärkt hans sak. En officiell rapport pekade ut den ryska säkerhetstjänsten för poloniummordet och uppgav att det godkänts på högsta nivå.

Mordförsök på Imam

– Det här är inget som bara förekommer i spionromaner eller agentfilmer. Jag hävdar att det hänt inte bara i London utan också i fallet med imamen i Strömsund. Ibland kan främmande stater ha intresse att röja folk ur vägen, säger Krister Petersson till SVT.

Rädsla för regimen

Rädslan bland de många exiluzbeker som samlats som åhörare vid rättegången var också påtaglig. De som SVT talade med var engagerade i fallet men ville inte uttala sig offentligt med hänsyn till den egna säkerheten.

– Rättegången och sökandet efter sanningen i det här målet är oerhört viktigt för oss uzbeker, men också för världen i stort. Här avslöjas sanningen om den uzbekiska regimen, sa en av åhörarna till SVT innan rättegången startade på tisdagsförmiddagen.

– Det finns givetvis en oro att den misstänkte frias. Det vore fruktansvärt.

Yrkat på livstid

Den fällande domen mot ”torpeden” i tingsrätten överklagades av alla parter.

Försvaret vill att den åtalade man en ska frias helt medan åklagaren har yrkat på en skärpning av straffet från 18 års fängelse till livstid. I hovrätten vill åklagaren också att rätten pekar ut Uzbekistan som ansvarig för beställningsmordet. Även om tingsrätten dömde den 37-årige uzbekern till ett långvarigt fängelsestraff valde rätten att inte peka på Uzbekistan. Den framgången hoppas åklagaren på i hovrätten.

I december förra året dömdes en 37-årig uzbek för mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund 2012. Tingsrätten dömde mannen till 18 års fängelse. Men alla parter överklagade domen till hovrätten. Under tisdagen startar den rättegången som väntas pågå fem dagar framåt.

Sköts i bakhuvudet

Nazarov sköts i bakhuvudet i en trappuppgång. Han skadades allvarligt i samband med attentatet men överlevde.

Vid slutpläderingarna i månadsskiftet november-december yrkade åklagaren på livstids fängelse för den man som misstänktes vara en torped anlitad av den uzbekiska regeringen.

Rättegången var unik i sitt slag då det är första gången en åklagare pekat ut ett annat land att ligga bakom ett politiskt våldsdåd i Sverige.

Försvårande omständigheter

Bland de försvårande omständigheterna som framkom under rättegången finns det faktum att mannen haft fem olika telefonabonnemang. Han ska ha tagit sig till Estland med falskt visum, ett visum i vilket han uppgavs vara fotbollsmanager. Mannen själv hade ingen förklaring under rättegången, men säger att det var hans uppdragsgivare som ordnade det.

Viktigt för exiluzbeker

Det har funnits ett tydligt exiluzbekisikt intresse för tingsrättsrättegången. Exempelvis har lokala mediers direktrapportering löpande översatts till uzbekiska på en facebooksida.

Detta har hänt

Den 22 februari 2012 överfölls den då 54-årige imamen i ett trapphus i Strömsund. Han skjuts i bakhuvudet, får svåra hjärnskador men överlever.

Imamen är en stark regimkritiker i sitt hemland Uzbekistan och har bott i Sverige sedan han fick asyl 2006.

I efterdyningarna av mordförsöket har Säpo kritiserats för att man inte tagit hotet mot imamen på allvar.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Den misstänkte skytten grips i januari i år i Ryssland på svensk begäran och överlämnas sedan den 25 augusti.

Imamen vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

Källa: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet