Hovrätten meddelade idag sin dom för ett uppmärksammat mål med hedersmotiv som skedde i Jämtland år 2020. Foto: Mats Andersson/TT

Hovrätten sänker straff för misshandel med hedersmotiv i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2021 dömdes föräldrarna och två bröder till en då 17-årig flicka i Jämtland för att ha misshandlat och hotat henne. Anledningen var enligt tingsrätten att familjen ville återupprätta sin heder efter att de fått veta att dottern hade pojkvän. Nu mildras straffen.

Tingsrättsdomen överklagades och under fredagen kom Hovrätten för nedre Norrland med sin dom.

Samtliga åtalade familjemedlemmar begärde i sin överklagan att de skulle frikännas, men så blev det inte.

I samband med den första rättegången fick den då 17-åriga flickan skyddat boende. Men efter en tid återupptog hon kontakten med sin familj och flyttade hem igen.

Flickan tog tillbaka anklagelser

I förhör som gjordes i samband med utredningen i hovrätten tog hon tillbaka alla anklagelser om våld som hon tidigare riktat mot sina familjemedlemmar. Hon hävdade nu att hennes skador hade uppkommit i samband med mardrömmar om natten, skador som hon upptäckt på morgonen.

Eftersom dessa nya uppgifter inte stämmer med tekniska bevis väljer hovrätten att i stället gå på uppgifterna hon gav i den första utredningen. Hon menar själv att hon ändrat sina uppgifter utan påverkan från familjen.

Lång handläggningstid gav mildare straff

Eftersom handläggningen av hovrättens dom tagit längre tid än två år från att de misstänkta delgavs misstanke har domarna lindrats något.

Föräldrarna och den ena brodern har fått sina straff omvandlade till villkorlig dom och/ eller samhällstjänst. Den andra broderns fängelsestraff förlängs i slutändan med en månad till nio månader.

Därför dröjde domen i hovrätten

Enligt Hovrätten för nedre Norrland har målet legat i kö en längre period. Det förklaras med att ovanligt många – nästan 30 procent av målen varit särskilt tidskänsliga och haft förtur.

– Vi har inte haft resurser och har inte kunnat anställa personal utan betat av fallen efter bästa förmåga, det här var vårt äldsta fall, säger Agneta Ögren som är hovrättspresident för Hovrätten i nedre Norrland.

Så dömdes familjemedlemmarna i hovrätten

  • Pappans dom sänks från sex månaders fängelse till villkorlig dom och 120 timmar samhällstjänst för misshandel och övergrepp i rättssak.
  • Mamman döms för misshandel och får 75 timmar samhällstjänst i stället för 120.
  • Den ena broderns samhällstjänst sänks till 120 timmar från 140 han döms för misshandel och övergrepp i rättssak.
  • Den andra brodern får nio månader i fängelse istället för åtta för misshandel, övergrepp i rättssak och olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.