Det övergivna huset i Yxskaftskälen Foto: SVT

Huset som inte kan rivas

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i vintras satsar Strömsunds kommun på att få husägare att städa upp skräpiga tomter eller förfallna hus. Men det finns ett hus som inte kan rivas.

Det var i december 2013 som det beslutades att resurser skulle avsättas för att städa upp Strömsunds kommun. Fastighetsägare med ovårdade eller skräpiga tomter uppmanas att städa upp, för trivselns skull.

– Det kan handla om att en skrotbil ska tas bort, säger David Johansson på miljökontoret i Strömsund till SVT Jämtlandsnytt. Ibland är det 50 bilar.

Just nu har kommunen ett 50-tal ärenden med fastigheter som ska städas upp.

– De allra flesta städar upp sina fastigheter, efter det att vi skickat ett brev till dem, säger Anders Bergman, miljö-och byggchef i kommunen. Men det finns ju en del fall där fastighetsägaren inte tycker att det är skräpigt eller förfallet. Då beslutar vi om föreläggande.

I Yxskaftkälen, sydväst om Strömsund, finns en fastighet som är och förblir en skamfläck. Fastigheten har ingen ägare efter en konkurs, och därmed inte heller någon som kan ställas till svars för att städa upp.

På fastigheten står en villa, klädd i ljusrosa eternitplattor. Den är på god väg att rasa av sig själv.

– Vi har inga möjligheter att riva den här fastigheten själva, säger Lars Andreasson (S) ordförande i miljö- och byggnämnden. Vi har inga pengar att riva för.

Exakt vad en rivning skulle kosta är svårt att säga, men en uppskattning är att det ligger på 200 000 kronor. Det här är den enda övergivna fastigheten i Strömsunds kommun, men problemet finns i hela Sverige.

– Söderöver betingar ju oftast själva tomten ett värde, men här är det ju inget värde, säger Lars Andreasson (S).

Men hur känns det att inte kunna göra något?

– Det finns väl mycket som inte jag kan göra något åt, men man får ju acceptera det men det är ju inte roligt, säger Lars Andreasson. Vi behöver ju inte ha den här typen av hus i vår kommun och vill ju inte ha det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.