17-åringen strax efter överfallet på Aly Keita Foto: Mikael Fritzon /TT

I dag kommer domen mot 17-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14:00 meddelas domen mot den 17-åring som åtalats för attacken mot ÖFK:s målvakt Aly Keita i matchen mot Jönköping Södra den 15 augusti.

Den allsvenska matchen mellan Jönköping Södra och Östersunds FK stod 1-1 och det var bara minuter kvar. Plötsligt rusade en åskådare in på plan och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita. Åskådaren övermannades snart och kunde föras från platsen.

Efter hand stod det klart att åskådaren var en 17-åring från Södertälje som åkt till Jönköping för att köpa en bil. I en förhoppning att få mer pengar att köpa en bil för, bestämde han sig för att spela på matchen mellan Jönköping och Östersund.

Överfallet på Stadsparksvallen

Ville vinna pengar

Han kontaktade sin äldre bror, som spelade på att det skulle göras minst 4 mål i matchen. Insatsen var 10 000 kronor. Om spelet hade gått in hade vinsten blivit 35 000 kronor.

17-åringen har förklarat sitt agerade med att han var besviken på resultatet och att han blev arg när han insåg att han skulle förlora sina pengar.

Östersunds målvakt Aly Keita efter överfallet Foto: Mikael Fritzon/TT

Han sprang in på planen och hoppade på närmaste spelare, som råkade vara målvakten Aly Keita. 17-åringen sa i polisförhör att han ville förstöra matchen.

17-åringen sa i samband med gripandet att han hade placerat en sprängladdning på arenan. Det ska han för att han var arg över att ha förlorat pengarna. Det fanns ingen sprängladdning, men han är åtalad för grovt falskt larm.

Åklagaren yrkar på ungdomstjänst

Östersunds målvakt Aly Keita ådrog sig smärre skador vid överfallet och har yrkat på sammanlagt 25 000 kronor i skadestånd. Åklagaren yrkade på 90 timmars ungdomstjänst vid rättegången i Jönköpings tingsrätt.

Läs också: ÖFKS:s ordförande rasar efter beslutet

Efter den avbrutna matchen beslutade Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd att Östersund skulle tilldelas segern med 3-0. Beslutet överklagades av Jönköping Södra. Fotbollens besvärsnämnd ändrade resultatet till 1-1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet