Imamens familj svårt förföljd

Uppdaterad
Publicerad

När David Nazarov, son till imamen, hördes i tingsrätten så blev det stundtals väldigt känslosamt. David fanns på plats bara minuter efter att fadern skjutits i huvudet.

Den uzbekiske imamen som utsattes för mordförsök i Strömsund 2012 sågs som så utmanande av regimen i Uzbekistan att hans familj och anhängare förföljdes svårt.

– Till vilket pris som helst skulle säkerhetstjänsten få bort honom, säger imamens son i rätten.

Mordförsök på Imam

Hade sett den åtalade förut

David Nazarov säger att han kände igen bilder på den åtalade 37-åringen när han tittade i förundersökningsprotokollet.

– Han stod utanför min fars trappuppgång kvällen före attentatet, säger han.

Frågan är hur mycket den här uppgiften styrker åtalet. Åklagaren har i två dagar lagt fram en omfattande bevisning. Fast han har inte direkt kunnat knyta attentatsvapnet till den åtalade.

– Det finns inga ögonvittnen som sett skjutningen, det är sant. Men jag har visat att vapnet hittats i en ryggsäck med den åtalades fingeravtryck, säger Krister Petersson, som jobbar på Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Onsdagen kommer främst att ägnas åt förhör av den åtalade. Men redan under tisdagen blev det uppenbart att försvararen Jorge Concha lanserar en alternativ gärningsman.

Det skulle i så fall röra sig om en man som flyttat till Strömsund långt senare än de flesta medlemmarna i den uzbekiska församlingen.

– Han är hörd under utredningen men inget har framkommit som gör honom misstänkt på något vis, menar Krister Petersson.

”Hela armén kom till vårt hus”

David Nazarovs far Obid Nazarov var aldrig extremist, predikade inte extremism, gick aldrig med i extrema grupper, som staten påstår, påpekade sonen i Östersunds tingsrätt.

– Han var oberoende, därför var han så populär, sade han.

Man står inte upp mot diktaturen i Uzbekistan ostraffat. Till slut tvingades fadern fly när han blev tipsad om att han skulle gripas.

– ”Hela armén” kom till vårt hus, minns David Nazarov, som var kvar.

Många släktingar sitter i fängelse än, berättade sonen. Han beskrev vad som hänt hans storebror.

– Han greps och torterades. Till slut blev han kidnappad.

Det är nu över tio år sedan, familjen vet fortfarande inte vad som har hänt med honom men beskyller regimen.

”Torped” ska höras

Familjen flydde sedan till Kazakstan, där förföljelsen fortsatte. FN klassade dem som flyktingar och de fick asyl i Sverige 2006.

Här fortsatte imamen att sprida sitt budskap, inte minst via predikningar på internet.

Bland åhörarna i rätten finns många exiluzbeker. Där finns den försvunne broderns son, som vid tio års ålder var den som hittade sin farfar skjuten utanför bostaden. Där finns också imamens närmaste man, som satt fängslad i Uzbekistan i 3,5 år och säger sig ha torterats ”dag och natt” på grund av sina band till Nazarov.

När sonen berättar om ögonblicket då han själv sprang fram till sin far som låg blodig på golvet blir det för mycket och rätten tar en paus.

Den utpekade ”torpeden” ska också frågas ut. Trots teknisk bevisning mot honom säger han sig vara oskyldig. Den 37-årige uzbekens dna finns på den väska som vapnet, som tros ha använts vid attentatet, hittades i. Mobilmaster har registrerat att mannens telefon fanns i Strömsund vid den tidpunkt då den kände regimkritiske Obid Nazarov sköts i huvudet den 22 februari 2012 utanför sin bostad. Bara minuter efter attentatet rörde sig sedan mobiltelefonen ifrån orten.

Mannen, som enligt åklagaren försökte mörda Nazarov på uppdrag av diktaturen i Uzbekistan, har medgett i polisförhören att han har varit i Strömsund men förnekar brott.

– Det finns skäl att hävda att det inte har gått till som åklagaren påstår, sade 37-åringens advokat Jorge Concha tidigare i sitt anförande.

Driva in skuld

Den misstänktes kamrat i Moskva bad honom att resa till Sverige för att det skulle drivas in en skuld från en person, Nazarov. Men den misstänkte fick bara en bild på personen, inget namn, och visste inte vem han var, hävdade advokaten. Nazarov skulle lokaliseras men 37-åringen skulle inte driva in skulden enligt advokaten.

Advokaten påpekar att 37-åringen varit öppen med sin resa, visat pass, uppgivit sitt telefonnummer.

Concha påpekar också att fingeravtryck och dna inte funnits på det vapen som förmodas ha använts.

Lär yrka på livstid

Mannen har flera gånger sagt att han inte kan svara på vilka utländska kontakter han haft eftersom hans familj i Uzbekistan skulle råka illa ut då.

David Nazarov är angelägen om att den misstänktes uppdragsgivare utomlands också grips och åtalas, och är övertygad om att Uzbekistans diktator Islam Karimovs regim försökte mörda fadern.

Krister Petersson, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, säger att han kommer att yrka på lagens strängaste straff – livstids fängelse.

– Det tycker jag är rimligt när man åker hit på uppdrag av en annan stat för att utföra en ren avrättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet