ur förundersökningen

Imamrättegången inleddes

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången i Östersund mot den 37-årige man som misstänks ligga bakom mordförsöket på imamen i Strömsund för snart fyra år sedan.

I Februari 2012 skedde det brutala avrättningsförsöket mot imamen Obid Nazarov i Strömsund. Sedan några månader sitter en misstänkt torped häktad. Han arbetade på Uzbeiska statens uppdrag, det hävdar åklagaren Krister Petersson.

– Jag kan inte peka ut diktatorn Karimov personligen. Men hela tillvägagångssättet talar sitt tydliga spåk. Uppdraget kom från uzbekiska staten, säger Petersson.

Mordförsök på Imam

Den åtalade 37-åringen är på ett övertygande sätt överbevisad om att han befann sig i Strömsund vid tiden för mordförsöket. Han har lämnat DNA efter sig på flera platser, han har hyrt en bil som synts i Strömsund och han syns på övervakningsbilder.

Det tyngsta beviset fanns i en ryggsäck som hittades intill Nazarovs hem. I den hittades bland annat mordvapnet samt fem patroner plus två tomhylsor.

Länge såg det hopplöst ut att gärningsmannen någonsin skulle kunna lagföras. Men helt överraskande lämnades han ut, av Ryssland.

Rättegången i Östersund beräknas hålla på hela denna vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet