• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Svårt med förbud mot alkohol på studentflaken

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner inför förbud mot alkohol på flaken. I Östersund tycker både polis och kommunen att det är svårt att ta ställning.

På fredag är det åter dags för de traditionella studentflaken. I fjol inträffade allvarliga olyckor, främst i Stockholmsområdet. I år har flera kommuner, bland annat Örnsköldsvik, Västerås och Södertälje infört förbud mot alkohol på flaken och flera kommuner har infört förbud mot glasflaskor. Kommunalrådet i Östersund, Anders Edvinsson (S), tycker det är en svår fråga eftersom det är en självklar tradition.

– Det är svårt, säger Anders Edvinsson (S). Vi har ju ett förbud mot att dricka utomhus i centrala staden och många är under 20 år och man kan undra hur de fått tag i alkoholen. Med tanke på trafiksäkerheten så är det polisens sak.

Och även trafikpolisen tycker att det är en svår fråga och Anders Könberg på trafikpolisen medger att man ser mellan fingrarna denna dag när de gäller alkohol i centrala staden.

– Men vi kommer att kontrollera att föreskrifter om höjd på räcken och att det ska finnas någon på flaket som har kontakt med föraren efterlevs, säger Anders Könberg.

– Vi har inte haft några allvarliga olyckor i länet och vi hoppas det förblir så. Vi kommer naturligtvis att gripa in om vi ser att några inte kan uppföra sig. Vi kommer att stå i varje gathörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.