Efter olyckan flögs Emma till Umeå för att opereras. Foto: Privat

”Jag trodde alla var döda”

Uppdaterad
Publicerad

Sex ungdomar voltade i hög fart på E14 utanför Östersund. Emma flög ur bilen och hittades 20 meter därifrån. Nu lever hon med en stålställning i ryggen och önskar hon att hon hade vågat säga ifrån innan olyckan blev ett faktum.

Det var natten mot lördag den 4 mars. Emma Säll och hennes kompisar hade festat. De var sex i bilen och det var bara chauffören som var nykter.

– Sen hade jag en kompis som ville köra. Jag sa att jag inte ville åka med honom, men då sa alla att vi tjejer var tråkiga. Då var det bara att åka med, berättar Emma.

Allvarligt skadad

Det gick alldeles för fort på E14. Plötsligt fick de sladd på bilen.

– Så voltade bilen in mot skogen, där flög jag ur någonstans innan bilen voltade tillbaka mot vägen. Jag vaknade nog före alla andra. Jag trodde alla var döda, för jag kunde inte höra någon. Jag började skrika, men slutade för att lyssna efter de andra, säger Emma och fortsätter:

– När jag till slut hörde dom blev jag jättelättad. Sedan började jag skrika igen då smärtan kom tillbaka ännu mer.

Läs också: Bil med sex passagerare voltade

Stålställning i ryggen

Emma hittades 20 meter från bilen. Bara en av ungdomarna hade bilbälte. Alla skadades, Emma mest allvarligt. Hon flögs till Umeå med bruten rygg, en fraktur på axeln och korsbandet i ena benet är helt av.

Emma var den som blev mest allvarligt skadad. Hon bröt ryggen. Foto: Privat

– Ryggen kommer att ta längst tid. Jag har en stålställning i ryggen, som håller ihop allting. Om allt går bra får jag ta ut den om ett år.

Det har gått två veckor veckor sedan olyckan. Föraren har polisanmälts för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och grovt vållande till kroppsskada. Kompisen som var nykter har anmälts för tillåtande av olovlig körning.

”Hade hellre varit tråkig”

– Det blev så fel alltihop. Att vi inte kunde tänka så långt att det kan faktiskt gå dåligt. De körde i 180 och jag förstår inte varför jag inte tänkte på att sätta på mig bältet. Det hade kunnat hjälpa mig lite mer, säger hon.

Emma får fortfarande bilder i huvudet. Bilder från olyckan som hon helst skulle vilja slippa. Hon önskar att hade haft modet att säga ifrån.

– Man vill inte vara den tråkiga i gruppen. Det blir att man säger ja. Hade jag kunnat gå tillbaka i tiden och ändra något så hade jag hellre varit tråkig.

Att den som körde inte var nykter och att de lät honom köra har hon svårt att förstå i efterhand.

Tacksam att hon lever

– Det blir en risk för alla andras liv. Nu blev det en ganska stor risk, för att det kunde gått så mycket värre. Efter att ha hört allas föräldrar och hur alla har mått så har allting varit skit. Alla har varit så oroliga att man kunde ha varit död. Jag är bara tacksam att jag fick en chans till att leva och inte blev mer skadad än jag faktiskt blev, säger Emma.

Efter två veckor på sjukhus i Umeå och i Östersund får hon nu åka hem.

Missa inte: Se ett längre nyhetsinslag med Emma Sälls berättelse – på SVT Play!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.