Hunden på bilden har inget med texten att göra. Foto: SVT

Jägare bötfälld för lös hund

Uppdaterad
Publicerad

En naturbevakare från Länsstyrelsen tog en jägare på bar gärning när han släppt sin hund på Blåhammarfjället. Vid tidpunkten rådde generellt hundförbud.

Händelsen inträffade den 2 maj 2016 och brottet var att jägaren från Norge låtit sin hund springa lös i marker där det fanns vilt. Enligt utsago bara för att träna, och inte för att jaga.

Det generella hundförbudet gäller årligen under perioden 1 mars till och med 20 augusti.

– Det är att likställa med jakt om en hund släpps lös under den perioden. säger Tommy Dadell som jobbar på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Kännbart straff

Jägaren anses ha begått gärningen med uppsåt eller grov oaktsamhet. Påföljden blev 30 dagsböter à 250 kronor, 7 500 kronor i böter.

– Han kommer också att blockeras som jägare i Sverige under minst två år framåt i våra system, säger Tommy Dadell.

Tommy Dadell berättar också att det är ett stort problem att alltför många hundägare, även med hundar som inte är uttalade jakthundar, fuskar med koppelkravet.

– Det är tillåtet att ha hunden i sk osynligt koppel, dvs max en meter från husse eller matte. Men det är inte många hundar som klarar av det när en ripa flyger upp bara någon meter framför. Jag är själv hundägare och känner bara till ett fåtal, säger Tommy Dadell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.