Jamtli återgår till entré hela året

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen bra affär att höja entrépriset under sommaren så nu föreslår museichefen Henrik Zipsane att återgå till hur det var tidigare.

I samband med att ett flertal statliga museer införde gratis inträde vid årsskiftet så följde också Jamtli efter – under lågsäsong. Däremot höjdes priset kraftigt, med 100 kronor, till 330 kronor per vuxen under sommarmånaderna.

Tanken var att höjningen under sommaren skulle bekosta gratisbesökare under resten av året. Men eftersom sommaren gick lite sämre än budget föreslår nu chefen för Jamtli att återinföra entreavgift hela året. I det gamla systemet var det 70 kr i inträde under vår, höst och vinter. Och under sommaren, när historieland var igång, kostade det 250 kr.

– Om det blir lite mer eller mindre än 250 kronor vet vi inte än men det viktiga är att vi går tillbaks till att besökare betalar entré hela året. Vi måste ju finansiera verksamheten, så är det, säger museichefen Henrik Zipsane.

Jamtli har i år gjort undersökningar bland besökarna och kommit fram till att 330 kronor är lite väl dyrt, om inte hela upplevelsen, inklusive vädret, blir perfekt.

– Om vi inte kan garantera en perfekt upplevelse med ”Jamtliväder” hela dagen så har vi passerat en gräns när det kostar mer än 300 kronor. Då satsar besökare på att göra annat istället.

Vid Jamtlis stiftelses styrelsemöte den 23 september tas frågan upp om att återgå till tidigare prisnivåer.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det inte blir som jag har föreslagit, säger Henrik Zipsane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.