Järv och fjällrävslyor kameraövervakas

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtlands län så har man sedan flera år tillbaka haft kameraövervakning på rovdjuren i skogen och då framförallt vid järvlyor berättar naturbevakaren Lars Liljemark på Länsstyrelsen för SVT Nyheter Jämtland.

Detta gör man för att underlätta rovdjursinventeringarna och få bilder på tex järv ungarna. Även fjällrävens lyor bevakas och varje vår sätts det upp nya kameror.

Länsstyrelsen i Värmland har nyligen fått tillstånd att sätta upp obegränsat med antal kameror i skogarna som ett komplement till den traditionella rovdjursinventeringarna. Det är inget som förvånar Lars Liljemark på länsstyrelsen i Jämtlands län eftersom vintrarna där har blivit varmare och det är blir då sämre spårförhållanden förklarar Liljemark.

I Jämtlands län är det fortfarande gott om snö under vintrarna så utökad kamera övervakningen är än så länge inte aktuellt. Däremot så kan man komma att utöka kameraövervakningen sommartid.

– Det man pratar om nu är att eventuellt bevaka vargrevir under sommartid för att se om det föds några valpar där, säger Lars Liljemark på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.