I Gåxsjö är efterfrågan på bostäder stor berättar Kerstin Johansson Foto: SVT

”Jobba tillsammans – var sams”

Uppdaterad
Publicerad

I Gåxsjö har bygden med gemensamma krafter vänt utflyttning till inflyttning. I dag finns i princip inga lediga hus.

I den gamla skolan i Gåxsjö driver Kerstin Johansson och Stefan Karlsson kursgård, restaurang och pub. Skolan lades ner 2009, men byn lever ändå. I slutet på 90-talet bestämde sig byaföreningen för att aktivt försöka få inflyttning.

– Vi såg ju att det fanns tomma hus, berättar Kerstin Johansson. Då bildade byaföreningen en liten kommitté som höll koll på tomma hus och bearbetade folk att sälja. Och det har ju lyckats ganska bra, eller väldigt bra. Det finns nästan inga lediga hus nu.

”Döda zoner” i Jämtland

Samhällsservice inte avgörande

Trots att det varken finns skola eller affär i byn så är det en levande by. Här finns ett 20-tal företagare och många unga familjer. Att det saknas samhällsservice är inte avgörande för att kunna bo här menar Stefan Karlsson, som flyttade hit från Blekinge.

– Nej, inte när transporterna fungerar och vägarna är bra, säger Stefan Karlsson. Skolskjutsen till Hammerdal 15 kilometer bort funkar och det är tio minuter till affären. Det gäller bara att planera.

Bostäder är en knäckfråga

Det största problemet för utvecklingen är bostadsfrågan. Det finns få lediga hus och att låna pengar för att bygga nytt är i princip omöjligt. Men det kan kanske bli förändring.

Ett av de 71 förslag som den parlamentariska landsbygdskommittén lämnat till regeringen är att göra det förmånligare och enklare att få låna pengar för att bygga bostäder på landsbygden. Ett sådant förslag skulle betyda mycket om det genomfördes.

– Det skulle betyda allt, säger Kerstin Johansson. För om man vill bygga ett hus är i dag så är det omöjligt att låna pengar. Så ett sånt förslag skulle betyda jättemycket för bygden.

Väntar på besked

Kerstin och Stefan har också expansionsplaner för den egna verksamheten. De väntar på besked om ekonomiskt stöd från landsbygdsprogrammet.

– Vi vill bygga åtta hotellrum för våra gäster, så att de kan övernatta, säger Stefan Karlsson. Det finns också en gammal lärarbostad med två lägenheter i som vi vill renovera och hyra ut.

För byar som har förlorat skola, affär och annan samhällsservice, men som vill se en utveckling har Kerstin bara ett råd att ge.

– Jobba tillsammans – var sams, säger hon

Är det så enkelt?

– Det är så enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Döda zoner” i Jämtland

Mer i ämnet