Jon Henrik: Glädjen väger upp den tid jag mått dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Det är två år sedan Jon Henrik Fjällgren gjorde debut i Melodifestivalen och kom tvåa i finalen.

I morgon står han återigen på scenen, denna gång tillsammans med Aninia och låten En värld full av strider. Det har varit ganska tyst från honom sedan succén i Mello 2015. Jon Henrik berättar att han tillbringat en hel del tid i renskogen och han berättar också att han drabbats av posttraumatisk stress.

– Det är allt skit som hänt i min uppväxt som utlöst det, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Måste gå undan ibland

Just nu mår Jon Henrik förhållandevis bra, men berättar att om det blir för mycket runt omkring honom måste han gå undan. Han berättar att han är noga med sömnen och att äta regelbundet för att hålla sig stark, framförallt för lördagens deltävling.

Trots sin situation vill Jon Henrik ändå tävla i Mello.

– Mello är något jag ser fram emot och man vill ju  inte att det man gläds av ska försvinna bara för att man drabbas av någonting. Jag tänker att glädjen med Mello och det roliga med att stå på scenen och få sjunga, det väger upp den tiden jag mått dåligt.

Kan njuta av Mello

Jon Henriks känner att han ändå kan njuta av att medverka i Mello. Hans strategi är att inte följa media i så stor utsträckning och inte läsa om sig själv på nätet, eftersom det kan utlösa stressituationer. Han tycker ändå det är viktigt att öppet prata sin diagnos.

– Jag tror jag kan hjälpa andra genom att berätta om det. Det talas väldigt lite om det, för det är en sjukdom som inte många förstår. Jag har fått väldigt lite förståelse för vad jag har drabbats av, det är synd, för det är verkligen ett skit att ha att göra med.

Ny skiva på gång

Oavsett hur det går för honom imorgon så är han aktuell med en ny skiva, som släpps den 3 mars. Låten i Melodifestivalen beskriver han som filmmusik och är inte en försmak på den kommande skivan.

– Det en skiva som är lite mer modern än förra, den riktar sig mot mer mot ungdomar och är lite mer nyskapande. Det är mycket mer samiska i den och är lite mer ”dansa på dansgolv” över den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.