Jubileum med fanor och trumpeter

Uppdaterad
Publicerad

Både flygvapnet och den insomnade flottiljen F4 bildades för 90 år sedan. Vid Optands flygfält högtidlighölls i dag det dubbla jubileet.

Flygvapenchefen Mats Helgesson reser i år runt bland alla flottiljer, just på grund av 90-årsjubileet. Detta gäller även nedlagda flottiljer som F4.

– Även nedlagda flottiljer har en plats i vår historia. Därför är det naturligt att också de uppmärksammas under jubileet, säger han.

Även om själva flottiljen är nedlagd, så lever F4:s  kamratförening kvar och kunde vara med på högtidligheterna. Fast leden glesnar så klart i takt med att tiden går.

Dessutom är det så att F21 i Luleå har tagit rollen som F4:s kulturbärare. Det är dit kamratföreningen vänder sig om den behöver hjälp med något.

Hur kändes det 2005, när F4:a flagga halades för sista gången?

– Det var lite sorgligt, så klart. Men samtidigt kan jag glädjas åt att jag fick jobba inom flygvapnet under de år när det var som bäst, säger kamratföreningens Anders Falk, som gick i pension 2000.

Försvarsfrågan är i dag mer aktuell än på flera år. Svallvågorna efter exempelvis kriget i Syrien når ända hit. För att inte tala om hur temperaturen stiger på grund av Rysslands upprustning.

Försvaret växer och återetablerar sig på Gotland. Finns det förutsättningar för att även nya flygflottiljer öppnas?

– Politikerna ger tydliga signaler om att försvaret måste stärkas. Hur det skulle gå till vet inte jag, men det är rimligare att tro att de flottiljer som ändå finns kvar i dag får växa, i stället för att det öppnas helt nya, säger Mats Helgesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.