Katten Elsa fick moderskänslor för kycklingarna. Foto: Ingela Ljung

Katten Elsa blev kycklingmamma

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till påskhelgen fick Ingela Ljungs katt Elsa moderskänslor – för en kull nykläckta kycklingar.

Ljung i Strömsund har delat med sig av filmklipp av katten och kycklingarna, och så här lagom inför påsk kan inte SVT Nyheter Jämtland låta bli att förmedla videobilderna.

Men för att börja från början: Ingela har djur som hobby. Hemma på gården i Strand strax utanför Strömsund har hon ankor, höns, hästar och katter.

Till tisdagen skulle hon få studiebesök av en grupp förskolebarn och hon ville låta dem få se nykläckta kycklingar. Men det blev inte riktigt så.

– Jag har ju en kläckmaskin, och skulle  kläcka fram kycklingar för att visa för dagisbarnen. Men det blev inga kycklingar igår, berättar hon.

På natten började det hända saker. Katten Elsa, ett år gammal, hade svårt att sova, och väckte Ingela Ljung som då upptäckte att kläckningen börjat under natten.

– Hon gick runt kläckmaskinen och jamade i natt, och var väldigt orolig, katten. Jag tänkte: hon är hungrig och vill äta kycklingarna...

– Och sedan i morse, när det kommit ut två kycklingar, var hon väldigt extremt på. Jag lät henne nosa. Då tog hon två, så där fint, och bar dem som kattmammor gör.

”De har ju ingen mamma”

Elsa bar en av kycklingarna till soffan. Ingela lät henne få hand om den andra kycklingen också, och la dem i en korg. Där tar Elsa försiktigt hand om de små pipande kycklingarna.

– De har ju ingen mamma, så hon får vara mamma. Hon spinner, och puttar dem till sin mage för att dia. Men hon har ju ingen mjölk, jag vet inte hur hon har tänkt, säger Ingela Ljung och skrattar.

Katten Elsa är bara ett år och Ingela är förvånad över hennes beteende med kycklingarna. Men hon har varit i löp, berättar Ingela, och en hankatt har parat sig med henne. Det verkar dock inte ha blivit några ungar.

– Det skulle ha varit dags snart, men hon har inte blivit tjock. Men det kan vara så att hon tror att hon är dräktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.