Foto: SVT

Kommun avråder från Avies-flyg

Uppdaterad
Publicerad

”Kommunen råder sina politiker och tjänstemän att boka andra färdsätt än flyg (Avies) i tjänsten. Detta med hänsyn till arbetsmiljö- och säkerhetssynpunkt.” Så skriver Härjedalens kommunalråd Gunilla Zetterström-Bäcke på kommunens hemsida.

Kritiken mot flygbolaget har inte varit nådig den senaste tiden och för närvarande pågår en stor genomlysning av säkerheten på Avies flygningar hos den estländska flygsäkerhetsmyndigheten. Att en kommun går ut och avråder från att resa med ett specifikt företag är mycket ovanligt, men kommunalrådet menar att den bristande flygsäkerheten på företaget kan få mycket allvarliga konsekvenser.

Kritik mot flygbolaget Avies

”Detta måste snarast få en lösning då nuvarande trafik allvarligt skadar regionen, näringslivet och förtroendet för flyg som resesätt. Vår farhåga är att företag väljer att flytta sin verksamhet med anledning av den misskötta flygtrafiken, eller i värsta fall att människors liv och hälsa riskeras,” skriver Gunilla Zetterström Bäcke.

Anklagas för avtalsbrott

Zetterström-Bäcke skriver också att flygbolaget gjort sig skyldigt till avtalsbrott. Bland annat hävdar hon att Avies ofta slingar om en flyglinje via Torsby och/eller Hagfors vilket hon anser är ett avtalsbrott då den totala restiden blir lång och alternativet inte finns med i avtalet.

”Det händer ofta att resenärerna missar sina anslutningar för vidare transport och eftersom Avies inte står för ombokningar eller nya biljetter blir det en förhöjd kostnad för passagerarna och ett missnöje.”

SVT:s Värmlandsnytt rapporterar att flera andra kommuner just nu överväger om man ska göra liknande rekommendationer. De uppger att de väntar på att den estländska flygsäkerhetsmyndighetens genomlysning, innan de tar ett beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot flygbolaget Avies

Mer i ämnet