Bräcke kommun påbörjar konsekvensanalys

Kommunen analyserar hälsorisk

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och miljöskadorna efter branden i Kälarne är ännu oklara. Om allmänheten ska ha utsatts för hälsofara är enligt Bräcke kommun för tidigt att avgöra.

Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun försöker att få en överblick över branden på stolpfabriken Octowood i Kälarne. Just nu görs en konsekvensanalys där människor, egendom och miljö analyseras.

– Det ligger på länsstyrelsens bord men vi vill få en egen bild först för att förhindra panik och ryktesspridning, säger Anna Lindqvist, chef på bygg och miljönämnden, Bräcke kommun.

Branden i Kälarne

I den lokal som började brinna under söndagen fanns det stora mängder av det cancerframkallande ämnet kreosot. Det miljö- och hälsofarliga ämnet används främst för impregnering av el och träledningar. Röken från branden blåste inte i riktning mot Kälarne samhälle men vilka hälsorisker som allmänheten kan ha utsatts för går ännu inte att klargöra enligt Bräcke kommun. 

– I ett såhär tidigt skede är det svårt att säga något. Vi har för lite information. Vi försöker få en överblick över mängden kreosot, släckskum och släckvatten samt annan information för att få en nulägesbild. Allt för att kunna bestämma nästa steg ur hälso- och miljöskyddsperspektiv, säger Anna Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kälarne

Mer i ämnet