Ulrika tricktränar renen Rudolf på gräsmattan bredvid huset. Här går de fint. Foto: SVT

Konsten att träna renar

Uppdaterad
Publicerad

Renägaren Ulrika Andreasson och hennes två renar är experter på trickträning. Nu är de aktuella med en film, en show och en audition.

Renarna Rudolf och Frost bor tillsammans med hästar, hönor och en hund på gården i Kluk i Mattmar hos Ulrika Andreasson. I fyra år har Ulrika tränat renarna med hjälp av klickerträning. Startskottet blev då hon ville komma med en bra affärsidé.

– Jag ville bo i Norrlands inland och tänkte att ska de funka så måste jag ha en helt egen idé, göra något som ingen annan har gjort. Då tänkte jag att tricktränade renar skulle vara en bra affärsidé, säger Ulrika Andreasson.  

På filmduken

Allt tränande har lett till medverkande i flera olika filmer, härnäst en dansk familjefilm. I november kommer Ulrika och en av renarna uppträda på en stor hästshow i Stockholm, men först väntar en audition.

– Det är en sak att göra tricken hemma på gården och en helt annan sak att göra det på scen, inför publik med skarp belysning. Allt som finns där som inte finns hemma. Det är jättemycket jobb med miljöträning också, menar hon.

Ulrika Andreasson. Foto: SVT

Läs även: Renen Rudolf på hästshow

Hönorna tränas också

Några av hönorna på gården blir även tränade av Ulrika. Foto: SVT

Ulrika Andreasson jobbar som personlig assistent när hon inte tränar renarna. Dock nöjer hon sig inte med att bara träna en art. Några av hönorna på gården blir också klickertränade ibland.

– Ingen dag är den andra lik. Man vet aldrig hur det ska gå när man påbörjar ett nytt projekt, det tycker jag är fantastiskt inspirerande. Det är det som får mig att kliva upp varje dag och gå ut i alla väder och träna mina djur, säger Ulrika Andreasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.