Det behövs både fler SOS-operatörer och fler sjuksköterskor hos SOS Alarm, enligt Sandra Öhnstedt, platschef vid SOS-centralen i Östersund.

Kraftig ökning av larmsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Antalet samtal till SOS Alarm i Jämtlands län har ökat från 3.500 samtal till 4.000 samtal per månad, på bara ett år. Ökningen är så kraftig att SOS nu måste anställa nya operatörer och sjuksköterskor.

Nyligen rekryterades åtta nya operatörer till SOS-centralen i Östersund, men redan nu står det klart att det behövs fler. Till våren kommer tolv nya operatörer och två sjuksköterskor anställas.

Allt fler och äldre länsbor

Orsaken till rekryteringen är en kraftig ökning av antalet samtal till SOS Alarm. År 2015 kom i Jämtlands län 3500 samtal per månad till SOS Alarm. Under 2016 har siffran ökat till nära 4000 samtal i månaden. 

– Vi behöver både bli fler SOS-operatörer som svarar på 112 och fler sjuksköterskor för att se till att de som behöver vår hjälp får den så snabbt som möjligt, säger Sandra Öhnstedt, platschef vid SOS-centralen i Östersund.

En orsak till ökningen av antalet larm är att befolkningen ökar liksom andelen äldre. Dessutom behöver fler kunna få hjälp och stöd på andra språk än svenska och engelska.

SOS-alarm i

SOS-centralen i Östersund har idag 60 anställda varav 40 är SOS-operatörer. Under 2014 och 2015 ringdes 80 000 samtal från Jämtlands län och hittills under 2016 har det ringts 71 000 samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.