Arkivbild. Foto: TT

Kraftigt berusad åkte in i staket med timmerbil – frias

Uppdaterad
Publicerad

Timmerbilen åkte in i ett staket i Årsta. I förarhytten fanns person som visade sig vara ordentligt berusad. Men åklagaren lyckades inte bevisa för tingsrätten att mannen kört timmerbilen. Däremot anser tingsrätten det bevisat att föraren kört rattfull i Jämtland, där han togs på bar gärning.

Timmerbilsföraren stod åtalad för två fall av grovt rattfylleri. I det ena fallet för att ordentligt berusad backat rakt in i ett staket på en parkering längs Ersta Gårdsväg i Årsta. Vittnen, som uppgav att de sett hur mannen parkerat och sedan backat, grep in och tog nycklarna från mannen som klivit ur fordonet och raglade omkring.

I det ärendet skyllde föraren på att han låg i förarhytten och sov när han oavsiktligen kom åt handbromsen med följden att lastbilen rullade en halvmeter genom ett staket. Händelsen inträffade den 23 augusti i år.

Mannen hade 1,87 promille alkoholkoncentration i blodet. Östersunds tingsrätt konstaterar att även om mannens berättelse är osannolik så är det inte ställt utom rimligt tvivel att mannen kört lastbilen med flit. Åtalet ogillas därför på den punkten.

”Fuck, fuck, fuck”

Däremot döms chauffören för en annan rattfylla i Hammerdal i Strömsunds kommun den 3 augusti. Ett vittne slog larm om att timmerbilen vinglade över på fel sida vägen och använde hela körbanan. Mannen stoppades av en polispatrull och visade sig ha 1,68 promille alkoholkoncentration i blodet.

På väg till polisstationen sa mannen ”fuck, fuck, fuck” och frågade om han skulle hamna i fängelse. Frågan har nu besvarats av tingsrätten som dömer honom för grovt rattfylleri till 3 månaders fängelse.

Till stöd för domen finns förarens erkännande. Han hade druckit öl och vodka inför sin tur med den fullastade timmerbilen mot slutmålet i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.