Skolverket har fått svar. Det saknas dokumentation om varför två barn inte gick i skolan på 10 år.

Kritiseras för hantering av Bromöllabarnen

Publicerad

Skolinspektionen riktar kritik mot Åre kommun för hur de hanterat ärendet med två av de tre så kallade Bromöllabarnen som varit folkbokförda i kommunen under 2001-2011 utan att ha gått i skolan.

Mamman till barnen greps i vintras i Bromölla i Skåne misstänkt för att ha hållit döttrarna avskärmade från omvärlden i flera år men släpptes sedan då det var oklart om något brott hade begåtts. I mars i år lades utredningen ner

Eftersom mamman och döttrarna under tio år hade varit folkbokförda i Åre inledde skolinspektionen i slutet av februari i år en utredning för att ta reda på hur det kunde komma sig att två barn i skolåldern inte gått i skolan under hela den här tiden.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Nu har skolinspektionen kommit fram till att Åre saknat fungerande rutiner för bevakning av skolplikten. När kommunen upptäckte att två elever aldrig kom till skolan gjordes vissa försök att komma i kontakt med mamman, men man följde inte upp ärendet. Kommunen gjorde heller ingen anmälan till socialtjänsten eller polisen och har därför inte följt bestämmelserna gällande elevers rätt till utbildning, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Idag har kommunen ändrat sina rutiner och hämtar nu varje vecka information från folkbokföringen och följer upp alla ärenden där elever inte dyker upp i skolan.

Skolinspektionen bedömer att kommunen har åtgärdat alla brister och beslutar därför att inte vidta några ytterligare åtgärder mot kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Mer i ämnet