Linda Svensson från Bräcke och Lovisa Danielsson från Frösön Foto: SVT

Linda och Lovisa laddar för Special Olympics

Uppdaterad
Publicerad

I veckan börjar Special Olympics i Österrike. Fyra deltagare från länet är med och vi träffade två av dem på träningsläger i Norrbotten.

Lovisa Danielsson bor på Frösön och tävlar för Åsarna IK. Hon tävlar i längdskidor och Special Olympics i Österrike blir hennes första.

– Jag tycker det känns helt otroligt att jag kommit så här långt, säger Lovisa Danielsson till SVT. Bara att få tävla för Sverige!

Om det är Lovisas första Special Olympics så har längdåkaren Linda Svensson från Bräcke betydligt mer erfarenhet.

– Det här blir min tredje resa, berättar Linda Svensson. Jag var i USA och Idaho när jag var 16 och 2013 tävlade jag i Sydkorea.

Förutom Lovisa och Linda så deltar också alpinåkaren Emma Viberg från Vemdalen och längdåkaren Felix Nilsson från Offerdal.

Emma Viberg, alpinåkare från Vemdalen Foto: Karl Nilsson

Special Olympics har arrangerats sedan 1968 och fungerar som ett olympiskt spel utvecklingsstörda. Vart fjärde år hålls sommarspel och vart fjärde år vinterspel. Spelen i Österrike blir de elfte vinterspelen.

Felix Nilsson, längdåkare Offerdal Foto: Karl Nilsson

För deltagarna från länet så finns absolut ambitioner.

– Mitt mål är att åka på bra och göra mitt bästa, säger Lovisa Danielsson. Men jag hoppas på en silvermedalj.

Siktar du på något medalj?

– Jag kan hoppas på medalj, säger Linda Svensson. Jag kommer alltid att vara nöjd oavsett vilken plats jag hamnar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.