Läget ljusnar för bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Tiderna är bättre för länets bönder. Det är en slutsats som går att dra ur Lantbruksbarometern som publicerades på tisdagen.

Det som varit helt avgörande för att det ekonomiska läget ljusnat på bara ett halvår är mjölkpriserna. På sex månader har böndernas avräkningspriser ökat från 2.30 per kilo till 3.30.

Det här har i sin tur lett till att investeringar som hittills legat på is faktiskt blir av. Nästan hälften av bönder är i dag positiva till att investera.

Men med ett Arla som ska konkurrera på en internationell marknad är framtiden alltid oviss.

Osäker framtid

– Det är svårt att förutspå ens vad som sker inom en snar framtid. Någon större prishöjning kan vi inte förvänta oss utan vi får hoppas på att priset kan ligga kvar där det är nu, menar Olov Lindström på LRF konsult.

LRF (Lantbrukarnas riksförbund) ligger tillsammans med Swedbank bakom Lantbruksbarometern, som för övrigt firar 30 år.

Bättre lönsamhet på mjölk för bönderna. Foto: TT

Investeringsviljan bland bönderna är således god just nu. Frågan är om bankerna är lika villiga att låna ut pengar.

– Ett jordbruk bedöms på samma grunder som vilket företag som helst. Vi måste titta på alla delar av rörelsen innan vi kan bestämma oss för att satsa, säger Mats-Håkan Hedin hos Swedbank.

Mer pengar i mjölk än kött

Tisdagens presskonferens om Lantbruksbarometern hölls hos Gerhard Nilsson i Bäcken, Offerdal. Han har just gjort sin investering och det innebär en ny ladugård med 110 mjölkkor finns på plats. Det är på mjölken han tjänar pengar. Dom tjurar som blir köttdjur bidrar inte med mycket till omsättningen.

– Antalet djur gör att vi kan ligga på två mjölkrobotar vilket för vår del har lett till att vi sysselsätter fyra personer, förklarar Gerhard Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.