Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: SVT

Läkare missade hudcancer – man avled

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i länet följde inte upp en hudförändring hos en man i 70-årsåldern som senare visade sig vara malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer. Mannen har nu avlidit och läkaren får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Enligt anmälan till Ivo, som lämnades in av patienten, framgår det att han ansåg att om prov av hudförändring skickats för analys efter det första läkarbesöket på hälsocentralen i augusti 2015 hade cellförändringar upptäckts tidigare.

LÄS MER: Läkare utreds efter upprepade klagomål

Efter att läkaren missade hudförändringen tog det åtta månader innan mannens cancer upptäcktes.

Enligt ett utlåtande från hälsocentralen där läkaren arbetar framgår det att de bedömer att diagnosen hade kunnat fastställas tidigare om biopsi tagits från hudförändringen vid första läkarbesöket.

LÄS MER: Fick byta barnmorska – mitt i förlossningen

Ivo:s bedömning är att det inte går att utesluta att hudcancern kunde ha upptäckts tidigare om läkaren vidtagit adekvata åtgärder.

Nu riktar Ivo kritik mot läkaren för att hen inte vidtog några åtgärder eller planerade för uppföljning av hudförändringen. Läkaren får också kritik för bristande journalföring.

LÄS MER: Fick vänta 14 timmar med skada på kroppspulsådern

Även vårdgivaren får kritik av Ivo för att de inte ha säkerställt att det i verksamheten journalförs nödvändiga och korrekta uppgifter av hudförändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.