Landslagsläger i snöglopp och kyla

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslandslaget från Darfur är den här veckan tillbaka där de spelade sin första turnering. Fast Jämtkraft Arena var på söndagen långt ifrån inbjudande.

Den amerikanska välgörenhetsorganisationen iAct har engagerat sig både i Darfurs flyktingläger och i fotbollslaget. Nu har de skjutit till de pengar som krävs för att samla laget till en veckas träningsläger i Östersund.

Sponsorer

ÖFK har ställt upp med fotbollsutrustning och lokala sponsorer har gjort hotellvistelse, mat och transporter möjliga.

Gabriel Stauring från iAct finns på plats i Östersund. Han plockade en gång ihop laget i flyktinglägret.

– Redan vid första resan tog jag med mig en fotboll och det var fantastiskt att se var den kunde göra. För en stund glömde de bort eländet i lägret, säger Stauring.

Mediterade

Nästan hela teamet runt laget är amerikaner. De valde att inleda söndagsträningen lite annorlunda, nämligen med mediation. Det är ett sätt för spelarna att lätta på den stress de känner, exempelvis på grund av att de har familjerna kvar i Darfur.

I laget ingår bland andra Mubarak Abdulla. Hela laget hoppade ju av under Conifaturneringen för två år sedan. Mubarak har blivit kvar i Östersund och praktiserar just nu hos ÖFK.

– Planen är att vi permanent ska försöka samla hela laget i Östersund, så att vi kan träna ihop. Det blir förstås svårt att ordna bostäder och annat som krävs. Men går allt som vi hoppas ska vi få ett eget lag i svenska seriesystemet, förklarar Mubarak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.