Foto: SVT/SVT Design

Långa avstånd för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan skickades en polispatrull från Strömsund till Åsele på utryckning. Det är 10 mil enkel resa. Det fanns ingen närmare att skicka.

I Norrlands inland är det som bekant långa avstånd – så också för polisen.

– Nästa polisstation är ju inte direkt nästgårds, säger Jonny Jonsson som är tillförordnad gruppchef i Strömsunds kommun.

Poliskrisen i norr

I Strömsund finns numera en polisstation med sju poliser.

– Närmaste station härifrån finns i Östersund om man räknar en station som har bemanning. Sedan finns det ju en norrut i Dorotea, dit är det 7 mil, men där finns det ingen yttre patrull som är komplett utan då hamnar vi i Vilhelmina och dit är det 13 mil.

Fick rycka ut till Åsele

Inom polismyndigheten ska man samarbeta över kommun- och länsgränser, men de långa avstånden påverkar. Det blev tydligt en kväll i förra veckan då det larmades om ett misstänkt självmordsförsök i Åsele i Västerbotten.

Polisen vill inte lämna ut uppgifter om hur de fördelar sina resurser men vad SVT fått uppgifter om så fanns det ingen patrull i tjänst i Åsele den kvällen. Den närmaste patrullen fanns istället i Lycksele, cirka nio mil bort. Men den hade redan skickats till en olycka som hade inträffat tio mil norrut, i Skarvsjöby i Storumans kommun.

Därmed blev det Strömsunds patrull som fick åka till Åsele och som således fick lämna hela Strömsunds kommun tom resten av den kvällen.

Svårt jobba brottsförebyggande

– Mestadels handlar det om att åka ut på de jobb vi får, utryckningar, det är det som är prio, säger Jonny Jonsson.

Men polisen har även ett annat uppdrag och det är att jobba brottsförebyggande. Det har polisen i Strömsund svårt att hinna med.

– Det är såklart frustrerande, säger Jonny Jonsson.

Han och hans kollegor vill gärna vara ute mera och till exempel patrullera byar och besöka skolor. Det är också det som många ute i byarna efterfrågar.

– Det är den vanligaste frågan vi får, de vill veta när vi kommer, säger Jonny Jonsson.

Som han ser det skulle Strömsund behöva ytterligare fyra, fem poliser. Då skulle de även kunna jobba förebyggande på ett mer tillfredsställande sätt.

– Nu är det svårt att vara ute kontinuerligt i kommunen på det sätt som vi, och framförallt allmänheten, vill och förväntar sig, säger Jonny Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet